Britisk valg overrasket alle

Tre partiledere forsvant ut, men David Cameron sitter tryggere enn noen gang etter et valgresultat som overrasket alle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

London/Oslo (NTB-Trine Andersen): Mot alle spådommer sikret Camerons konservative parti seg flertall i Underhuset i torsdagens valg, og hans parti kan dermed danne regjering alene. Samtidig må Cameron styre et Storbritannia med sterk motstand i den nordlige delen av øyriket, der nasjonalistene fikk hele 56 av de 59 skotske setene i Underhuset.

- Den skotske løven har brølt, sa SNP-veteran Alex Salmond.

Trakk seg på rekke og rad Like etter klokken 13.30 fredag var det klart at De konservative hadde nådd den magiske grensen på 326 seter, og dermed hadde sikret seg flertall i Underhuset. Omtrent samtidig kjørte Camerons bil opp utenfor Buckingham Palace, der han var i audiens hos dronning Elizabeth sammen med sin kone Samantha.

Før det hadde britenes sett noe de knapt har opplevd før: Tre partiledere trakk seg på under en time. Først kunngjorde lederen for det høyrepopulistiske partiet UKIP sin avgang - men sa samtidig at han vurderer å stille som leder igjen til høsten. Så var det Liberaldemokratenes Nick Cleggs tur. Hans parti gjorde et katastrofalt dårlig valg.

- Resultatet var enda mer knusende enn jeg hadde fryktet, sa Clegg etter at hans parti hadde mistet 48 plasser i Parlamentet, og sitter igjen med kun åtte representanter.

Til slutt var det Labour-leder Ed Milibands tur.

- Nå er det på tide at noen andre overtar ledervervet. Så jeg leverer min avskjedssøknad, sa Miliband. Han trekker seg med umiddelbar virkning, og overlater til sin nestkommanderende Harriet Harman å lede partiet til ny leder er valgt.

Labour får nesten 100 seter færre enn De konservative i Parlamentet.

Usikre velgere avgjorde Alle meningsmålingene før valget tydet på et nærmest dødt løp mellom Labour og De konservative der ingen av de to lå an til å få flertall i Parlamentet. Storbritannia-ekspert og førstelektor Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder tror det er de usikre velgerne som har sikret De konservative flertallet.

- Det var cirka 20 prosent som ikke hadde bestemt seg for hva de ville stemme. Bestemmer de seg på vei til stemmelokalene, faller de gjerne ned på det trygge, og vi tippet på forhånd på at det da ville vippe over til De konservative, sier Mustad.

Samtidig mener han at Ed Miliband har ført en politikk som var for venstreorientert for det britiske folket, og at han heller ikke har hatt den personlige appell som skal til.

- Miliband kan ikke lastes for det som har skjedd i Skottland, det hadde skjedd uansett, men han har gjort det altfor dårlig i Wales og England. Da er det naturlig at han gjør som i sporten, der manageren går når resultatene er for dårlige, sier Mustad.

Lovet utvidet selvstyre I sin tale utenfor Downing Street etter at valgseieren var et faktum - og dronningen var orientert - understreket statsminister David Cameron at han vil holde sitt løfte om å la folket stemme over Storbritannias EU-fremtid.

- Vi vil regjere som et parti for én nasjon, sa Cameron.

Han forsikret at han kommer til å gi utvidet selvstyre til Skottland, Wales og Nord-Irland, slik han har lovet.

- Skottland skal få den sterkeste selvstyreregjeringen i verden, sa Cameron. Han lovet også «rettferdighet for England». (©NTB)

(©NTB)