Britisk variant «fullstendig dominerende»

Moss kommune innfører nye tiltak. Ordfører Hanne Tollerud sier at situasjonen er kritisk.

- KRITISK: Moss-ordfører Hanne Tollerud sier at situasjonen for bransjen er kritisk etter strenge tiltak. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
- KRITISK: Moss-ordfører Hanne Tollerud sier at situasjonen for bransjen er kritisk etter strenge tiltak. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Nå sprer det seg raskere enn ild i tørt gress. Dette har vært en fryktelig tung dag, sier Moss-ordfører Hanne Tollerud på et ekstraordinært møte med formannskapet.

Ordføreren trekker fram smittesituasjonen i Oslo, der det søndag kveld ble innført nye, strenge tiltak for å slå ned spredningen av den britiske mutanten.

Tollerud sier at det er en kritisk situasjon, og forteller at hun har fått telefoner fra bransjen gjennom helga.

Kommunen har nå vedtatt nye og strengere tiltak.

BEKYMRET: Kommuneoverlege i Moss, Kristian Krogshus, mener det er behov for enda strengere tiltak. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
BEKYMRET: Kommuneoverlege i Moss, Kristian Krogshus, mener det er behov for enda strengere tiltak. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

90 prosent UK-prøver

Kommuneoverlege Kristian Krogshus sier at det er en alvorlig situasjon i kommunen.

- Vi ser en utvikling som går i feil retning, sier han.

Antall nye tilfeller per 14 dager per 100 000 innbygger er på 274 i Moss. Grensen for det som var «røde land» var 20.

Kommuneoverlegen viser til at det er smitte blant barn som nå dominerer, og viser til to utbrudd i en barnehage og ved en skole.

- Andel med ukjent smittekilde er bekymringsverdig stor. Den er på 15 prosent. Det som er mer foruroligende, er at UK-varianten er på mer enn 90 prosent av tilfellene. Den er fullstendig dominerende.

Han forklarer at mutanten er begrunnelsen for at han mener det er nødvendig med strengere tiltak.

Nye tiltak

Moss kommune går nå til risikonivå 4. De er i dag på nivå 3. Krogshus påpeker at kommunen må være forberedt på raskt øke til nivå 5.

Kommuneoverlegen foreslår en rekke tiltak, blant annet rødt nivå på videregående skoler og voksenopplæring.

- Jeg har stor forståelse for at unge som ikke kan være fulle dager på skolen, opplever det som belastende. Vi har et stort ansvar å ivareta de sårbare elevene. Men de videregående skolene i Moss kan ikke holde nødvendig avstand på rødt nivå, og jeg ser det som nødvendig for å unngå smittespredning.

Kommunen innfører nå full skjenkestopp og påbud om hjemmekontor. Plikt om bruk av munnbind videreføres. Det er ikke tillatt å organisere idrettsaktivitet innendørs for personer over 20 år i grupper på tre personer eller flere. Cuper og kamper frarådes.

Fornøyelsesparker, bingohaller, spillehaller, lekeland, bowlinghaller, museer, kino, teater, konsertsteder og tilsvarende kultur- og underholdningssteder må stenge.

De nye tiltakene ble enstemmig vedtatt, og skal vare i to uker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer