Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Britiske Afghanistan-fanger med voldelig fortid

To av de britiske statsborgerne som er tatt til fange av amerikanerne i Afghanistan, er tidligere dømt for vold. En av dem fantaserte om å bli selvmordsbomber.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Asif Iqbal og Ruhal Ahmed ble dømt til samfunnstjeneste og bøter etter å ha påført en annen innvandrer varige men i et gjengslagsmål i 1998.

Tre av britene som sitter fanget, kommer fra byen Tipton i West Midlands, en av Storbritannias fattigste byer, skriver The Times. To av dem sitter fanget i Guantanamo-leiren på Cuba, den tredje i Kandahar i Afghanistan.

- Ville dø

Asif Iqbal fortalte sine venner at han ønsket å dø som selvmordsbomber. Avisen Sun har snakket med en 21 år gammel venn av Asif.

- Han var fascinert av arabiske selvmordsbombere. Han snakket om hvor modige de var. Han sa han ønsket å bli noe, ikke dø som et null i et høl som dette (Tipton).

Ifølge The Times har islamske fundamentalister satset på å rekruttere tilhengere blant de tøffeste av de asiatiske innvandrergjengene i byer i Midt-England. Under dekke av å ville få dem vekk fra stoffmisbruk, verver de innvandrerungdommer til islamske ekstremistgrupper.

Familien til en av de britiske fangene avviser bestemt at han kan ha vært al-Qaida-medlem, og sier at han reiste til Pakistan i oktober i fjor for å ta et databehandlingskurs som var for dyrt i Storbritannia. Men en talsmann for den fundamentalistiske gruppen al-Muhajiroun sier at de tre mennene fra Tipton reiste til Afghanistan som hjelpearbeidere, og betegner dem som helter.

Sendes hjem

Talskvinne for det amerikanske forsvarsdepartementet Victoria Clarke sier at USA vil sende fanger som nå sitter i Guantanamo-leiren tilbake til sine hjemland, forutsatt at de blir tatt hånd om på en passende måte.

- Vi vil forsikre oss om at de ikke fortsetter med det de har drevet med tidligere. De er med i en organisasjon som i lang tid planla å drepe tusenvis av uskyldige sivile 11. september, sier Clarke ifølge The Times.

NTB

Hele Norges coronakart