BREXIT-KRIG: Britiske aviser vil gjerne fortelle leserne sine hva de bør stemme under dagens folkeavstemming om videre EU-medlemskap.
BREXIT-KRIG: Britiske aviser vil gjerne fortelle leserne sine hva de bør stemme under dagens folkeavstemming om videre EU-medlemskap.Vis mer

Britiske aviser i brexit-krig: Her er dagens førstesider

- Du kan frigjøre Storbritannia fra EUs klør i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Britiske aviser er kjent for å ha sterke meninger og for å ta stilling.

Så allerede da britene fra klokka sju i dag morges begynte å trekke mot valgurnene for å stemme for eller imot videre EU-medlemsskap, var det mulig å søke til avisstativene for et siste råd på veien.

Britiske aviser i brexit-krig: Her er dagens førstesider

For dagens folkeavstemning preger førstesidene til de fleste britiske avisene i dag.

Og det er brexit-forkjemperne - de avisene som ønsker at landet skal trekke seg ut av EU - som skriker høyest:

«EUs klør»

«Independence day» eller på norsk «Uavhengighetsdagen», formaner Englands største avis, The Sun, i fete typer. Stikktittelen levner heller ingen tvil om hvor denne britiske tabloiden ønsker at landet skal ligge:

«Du kan frigjøre Storbritannia fra EUs klør i dag».

Også Daily Express er meget klar i sitt syn på at britene må vende Brüssel ryggen:

Britiske aviser i brexit-krig: Her er dagens førstesider

«YOUR COUNTRY NEEDS YOU. VOTE LEAVE TODAY», «LANDET DITT TRENGER DEG. STEM UT I DAG», skriker imot kvinnen i gata, i versaler oppå «Union Jack» - det britiske flagget.

En annen stor tabloid, Daily Mail, har ikke et rent meningsoppslag, men serverer følgende nyhetsvinkling:

Britiske aviser i brexit-krig: Her er dagens førstesider

«Avslørt: Fire store EU-løgner».

Avisa viser til at det er risiko for at Tyrkia kan bli EU-medlem, og at det bare er dager til at EU vil holde samtaler om dette. Videre påpeker Daily Mail på sin førsteside at brexit IKKE vil føre til handelskrig med Tyskland. Som en tredje påstått løgn skriver avisa at Brüssel ikke ønsker å gjøre noe med de åpne grensene, og for det fjerde mener Daily Mail at deportasjon av jobbløse EU-migranter er en myte.

EU-vennlige

Blant langt mer EU-vennlige aviser finner vi The Guardian og The Times, som begge henstiller sine lesere til å stemme for at Storbritannia skal forbli medlem av EU.

Disse skriker dog på langt nær så høyt som sine tabloide meningsmotstandere.

Britiske aviser i brexit-krig: Her er dagens førstesider

Men det finnes også EU-vennlige tabloider, deriblant Daily Mirror, som vet å bruke sin røst.

I dag bringer Daily Mirror et bilde av et stort svart hull på sin førsteside, akkompagnert av tittelen «Ikke ta spranget ut i mørket. Stem forbli i dag».

Så får vi se da hvilke råd som folk har festet lit til, etter at valglokalene stenger klokka 23 i kveld og opptellingen kan begynne.

- Det er oppstått en kultur hvor man konkurrerer om å finne de dummeste tingene ved EU, sier utenriksreporter i Dagbladet Einar Hagvaag om britiske mediers dekning av saken.

- I valgkampen har det kommet skrekkelige påstander som rett og slett ikke stemmer, sier han.

- KAN FÅ ENORME KONSEKVENSER: Erik Bruce i Nordea frykter en dominoeffekt: - Hvis dette setter i gang liknende prosesser i andre land, spesielt Euro-land, kan dette få enorme konsekvenser også i Norge. Video: DBTV Vis mer