Britiske David kan stå for tur

Vises fram og trues på slutten av videoen der Steven Sotloff angivelig blir henrettet.

TRUES: Mannen som skal være David Haines, vises fram og trues på slutten av IS' siste henrettelsesvideo. Foto: SITE / AFP / NTB SCANPIX
TRUES: Mannen som skal være David Haines, vises fram og trues på slutten av IS' siste henrettelsesvideo. Foto: SITE / AFP / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Britiske David Cawthorne Haines kan være den neste vestlige fangen som blir henrettet av Den islamske stat (IS). I tråd med etablert mønster vises han fram på slutten av videoen av journalisten Steven Sotloffs angivelige henrettelse, og trues med å bli drept.

«På samme måte som deres raketter fortsetter å slå til mot vårt folk, vil vår kniv fortsette å slå til mot deres», sier bøddelen i Sotloff-videoen - muligens samme mann som for noen uker siden opptrådte i henrettelsesvideoen til amerikaneren James Foley.

Tidligere soldat Haines er tidligere soldat i den britiske hæren og har vært sikkerhetsmedarbeider for flere hjelpeorganisasjoner, ifølge NBC News.

Ifølge TV-kanalen har en medarbeider i organisasjonen Nonviolent Peaceforce bekreftet at mannen på slutten av Sotloff-videoen jobbet for dem i Sør-Sudan i 2012, og i Syria året etter.

- En kollega som ble kidnappet samtidig som ham, ble løslatt for et par måneder siden, og håpet Haines også ville bli løslatt snart. Men da jeg fikk vite at IS truer med å drepe ham neste gang, fikk jeg hjertet i halsen, sier Tiffany Easthom, organisajonens Sør-Sudan-direktør, til NBC.

Hun beskriver Haines som «svært erfaren» med utrygge områder, og en mann med god humoristisk sans.

Et firmasøk viser at briten er registrert med et kjøkkenutstyrfirma i Kroatia.

Gir Obama skylda Amerikansk etterretning jobber nå med å få bekreftet at videoen der Steven Sotloff henrettes, er ekte. Storbritannias statsminister David Cameron er imidlertid ikke i tvil, og kaller henrettelsen «fullstendig avskyelig».

Som i James Foley-videoen, som ble offentliggjort for et par uker siden, gis USA og president Barack Obama skylda for henrettelsene, fordi amerikanerne fortsetter å bombe IS' styrker i Irak.

«Jeg er tilbake, Obama», sier den keivhendte bøddelen i videoen.

Skal man tro budskapet fra den svartkledde og maskerte mannen, vil Haines også bli henrettet dersom bombingen ikke stanser.