- Britiske eksperter har fått de svarte boksene

Skal analysere flydataen.

OVERLEVERT: Dette bildet viser de malaysiske myndighetene som mottar de svarte boksene natt til i går. I dag skal britiske eksperter ha fått de svarte boksene. Foto: REUTERS/Maxim Zmeyev
OVERLEVERT: Dette bildet viser de malaysiske myndighetene som mottar de svarte boksene natt til i går. I dag skal britiske eksperter ha fått de svarte boksene. Foto: REUTERS/Maxim Zmeyev Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nyhetsbyråene AFP og Reuters melder at britiske myndigheter har gitt beskjed om at britiske eksperter har fått de to svarte boksene fra det nedskutte flyet MH17.

Ekspertene skal hente ut data fra de to svarte boksene, som innebærer ferdsskriveren og kommunikasjonsregistratoren.

Først levert Malaysia Oberst Mohamed Sakri fra Malaysias nasjonale sikkerhetsråd mottok de svarte boksene fra de pro-russiske separatistene natt til tirsdag. Han sa etter overleveringen at boksene så ut til å være i god stand.

- Her er de, de svarte boksene, sa den selvutnevnte statsministeren i den såkalte Folkerepublikken Donetsk, Aleksandr Borodaj, da de svarte boksene ble plassert på et bord i et rom som var fullpakket av journalister.

Siden passasjerflyet til Malaysia Airlines ble skutt ned forrige torsdag, har det vært et mysterium hvor de svarte boksene, som egentlig er oransje og inneholder taleregistrator og fredsskriver, var blitt av.

Borodaj lover også at de prorussiske separatistene innfører en våpenhvil i en radius på ti kilometer rundt åstedet slik at etterforskerne kan få gjøre jobben sin.

Viktig informasjon En såkalt «svart boks» er egentlig en ferdsskriver, som skal kunne gi trafikkdata og annen informasjon ved et havari og andre alvorlige hendelser.

Håpet om at de svarte boksene skal gi en forklaring på hva som skjedde med flyet, er trolig ikke stort. Flyet fungerte trolig som normalt helt til det plutselig eksploderte, og det er neppe informasjon å hente fra samtalen i cockpiten siden flygerne trolig ikke rakk å se raketten før den traff.

Det beste beviset på at flyet ble skutt ned og hvem som er ansvarlig, ville være rester av raketten som traff flyet. Men det er sterk mistanke i Ukraina og vestlige land om at separatistene har forsøkt å fjerne slike bevis fra åstedet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer