NYE UNDERSØKELSER: Britiske eksperter skal vurdere DNA-resultatene etter drapet på Monika Sviglinskaja (8) på nytt. Det kan drøye til over nyttår før en eventuell tiltale er klar.Foto: Politiet / ABC Nyheter
NYE UNDERSØKELSER: Britiske eksperter skal vurdere DNA-resultatene etter drapet på Monika Sviglinskaja (8) på nytt. Det kan drøye til over nyttår før en eventuell tiltale er klar.Foto: Politiet / ABC NyheterVis mer

Britiske eksperter skal vurdere DNA-spor i Monika-saken

Venter til tiltale er klar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Britiske eksperter skal vurdere DNA-resultatene etter drapet på Monika Sviglinskaja (8) på nytt. Det kan drøye til over nyttår før en eventuell tiltale er klar.

Politiet og forsvareren til den drapssiktede litauiske 33-åringen, som tidligere bodde sammen med Monikas mor, er blitt enige om mandatet til den britiske ekspertgruppen, skriver Bergens Tidende. — De skal se på alt arbeidet som er gjort rundt DNA-problematikken, i tillegg til å utrede spørsmålet om oversmitting, sier politiadvokat Asbjørn Onarheim i Hordaland politidistrikt.

Uenige om DNA på belte Den åtte år gamle jenta ble funnet død hjemme på Sund i Hordaland i november 2011. Saken ble først henlagt som selvmord, men moren og hennes bistandsadvokat ba tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen se på saken. Han kritiserte politiet for henleggelsen.

Også varsleren Robin Schaefer slo alarm om etterforskningen, og i fjor ble saken gjenåpnet. 20. oktober ble morens tidligere samboer siktet for drap, og han har sittet i varetekt siden den gangen.

Politiet mener de har DNA-funn som knytter ham til drapet, men mannen har hele tiden nektet for å ha drept Monika. Den rettsmedisinske kommisjon har tidligere konkludert med at det er DNA fra en annen enn siktede på beltet 8-åringen var kvalt med, mens Folkehelseinstituttet ikke har registrert DNA-materiale på beltet.

 Tidligere i sommer skrev VG at det var spredd krydder i leiligheten der Monika ble funnet og at politiet tror den drapssiktede mannen har strødd krydderet utover for å forvirre politiet.
Spesialenhet og Riksadvokat Monika-saken og varslersaken som brakte den fram i lyset igjen har blitt en alvorlig ripe i lakken for Hordaland politidistrikt. Det har blitt snakket om en ukultur i toppledelsen i distriktet. Advokatfirmaet Wiersholm har gransket behandlingen av varsleren Schaefer, og Spesialenheten for politisaker etterforsker saken.

I tillegg har Riksadvokaten viet saken mye oppmerksomhet. I kjølvannet av varslingen valgte Geir Gudmundsen i sommer å trekke seg som politimester.

- Han tar kritikken til etterretning og tar ansvaret som den øverste lederen i distriktet, sa Gudmundsens advokat John Christian Elden til NTB i om avgjørelsen. Etterforsker Robin Schaefer ble i mai tildelt Fritt Ords Pris for varslingen.

- Det kan være fryktelig langt mellom det å ha rett og å få rett, og det er derfor mange som har lidd en helt annen skjebne enn meg, sa han i sin tale da han tok imot prisen.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram