Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Britiske fly til Persiabukta

LONDON (NTB-Reuters): Storbritannia sendte i dag seks Sea Harrier-fly til hangarskipet «Illustrious» i Middelhavet for å øke presset på Saddam Hussein. «Illustrious» er på vei til Persiabukta for å erstatte et annet britisk hangarskip.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Storbritannia har støttet de amerikanske truslene om å bruke militær makt mot Irak dersom Saddam ikke gir de internasjonale våpeninspektørene i landet anledning til å kontrollere såkalte palassområder som til nå har vært stengt for FN-inspektørene.

De britiske flyene ble sendt til Middelhavet etter at statsminister Tony Blair i helgen stemplet Saddam Hussein som en ond diktator, som må slutte å terrorisere verden med kjemiske og biologiske våpen.

Kuwait støtter USA

USAs utenriksminister Madeleine Albright forlot mandag Kuwait etter å ha fått støtte for amerikanernes harde linje overfor Irak. Fristen for å finne fram til en diplomatisk løsning på konflikten med Saddam Husseins regime er i ferd med å løpe ut, sa Albrights talsmann James Rubin.

Både venner og fiender fortsetter å legge hardt press på Saddam, for å overtale ham til å la FNs våpeninspektører få gjøre jobben sin i Irak. Kuwaitiske ledere forsikret søndag Albright om at de vil støtte en militær aksjon mot Saddam, dersom det er nødvendig, sa Rubin.

Inspektørene skal kontrollere at Irak har kvittet seg med alle sine våpen for masseødeleggelse, slik landet forpliktet seg til i fredsavtalen etter Golf-krigen i 1991. Irakerne nekter å gå med på dette, fordi de hevder at slike inspeksjoner er i strid med landets stilling som suveren stat.

Vil ha slutt på sanksjoner

I Bagdad åpnet nasjonalforsamlingen et krisemøte i dag for å drøfte krisen med FN.

Saad Qassem Hammoud, som leder nasjonalforsamlingens kommisjon for arabiske og internasjonale forbindelser, sa at eventuelle vedtak ville komme til å omfatte Iraks krav om at sanksjonene mot landet må bli opphevet.

Ifølge FN skal sanksjonene stå ved lag helt til våpeninspektørene kan fastslå at Irak ikke lenger har masseødeleggelsesvåpen eller raketter med en rekkevidde på mer enn 150 kilometer.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!