FRYKTER DISSE:  Ifølge en rapport bestilt av Storbritannias myndigheter, så vokser antallet antibiotika-resistente bakterier seg i så stor fart at forskningen ikke klarer å holde å holde tritt. Her et nærbilde av den svært antibiotika-resistente bakterietypen Staphylococcus aureus (MRSA). Foto: Scanpix
FRYKTER DISSE: Ifølge en rapport bestilt av Storbritannias myndigheter, så vokser antallet antibiotika-resistente bakterier seg i så stor fart at forskningen ikke klarer å holde å holde tritt. Her et nærbilde av den svært antibiotika-resistente bakterietypen Staphylococcus aureus (MRSA). Foto: ScanpixVis mer

Britiske forskere med skrekkrapport om muterte bakterier

Frykter ti millioner dødsfall per år innen 2050. Det er et liv per tredje sekund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tilbake i 1929 oppdaget forskeren Alexander Flemming penicillinet. Det ble starten på en medisinsk revolusjon der antibiotika ble løsningen for å redde utallige mennesker fra farlige mikroorganismer.

Nå frykter britiske forskere at effekten snart vil ta slutt.

Ifølge en rapport bestilt av Storbritannias myndigheter, så vokser antallet antibiotika-resistente bakterier seg i så stor fart at forskningen ikke klarer å holde tritt.

- Må ut av komfortsonen BBC omtaler et skrekkscenario der 10 millioner mennesker vil dø hvert år innen 2050 som følge av muterte bakterietyper. Det vil i så fall, ifølge forskerne bak rapporten, sette verdens medisinske utvikling tilbake flere hundre år.

- Hvis vi ikke løser dette problemet, så bærer det rett tilbake til middelalderen. Mange mennesker kommer til å dø, og derfor foreslår vi noen ganske drastiske tiltak for å hindre at dette skjer, sier økonomen Jim O'Neill til BBC.

- Dette kommer imidlertid til å kreve at folk kommer seg ut av komfortsonen, legger han til og viser til en liste over forslag forskningsgruppa mener må gjøres.

Blant disse er å sette av to milliarder dollar til et globalt forskningsfond, samt å betale private firmaer en milliard dollar for hver nye antibiotikamiddel de finner.

Ber om hjelp fra verden Forskerne ber også om at verden setter i gang en omfattende informasjonskampanje om antibiotika.

De vil også at verdens myndigheter skal øke overvåkningen av bakteriefloraen, sørge for renere sykehus og øke promoteringen av vaksiner.

Forslaget til forskerne har i utgangspunktet blitt møtt med røster i det britiske parlamentet. Avisa Independent skriver at George Osborne, visestatsminister for David Cameron, sa følgende om rapporten:

- O'Neill's rapport gir oss en advarsel om at vi må gjøre noe med dette. Ellers kan antibiotika-resistente bakterier bli en større trussel mot menneskeheten enn det kreft er i dag. Dette er ikke bare en trussel mot menneskers helse, men verdensøkonomien som helhet.

Kritisk til virkemidlene Andre, som professor Colin Garner - professor ved organisasjonen Antibiotic Research UK, kritiserte virkemidlene og innfallsvinkelen til forskerne bak rapporten.

Til BBC uttalte han at det å se etter internasjonale løsninger ikke var hensiktsmessig, ettersom det ta mye tid for å få verdens nasjoner til å handle.

Isteden, mente Garner, burde forskerne ha presisert at Storbritannia selv måtte stå for midlene til forskningen.

- Det er fantastisk at O'Neills gruppe setter fokus på utfordringene, men det vi trenger nå er handling, sier Colin Garner.

- Vi er nødt til å redusere bruken Britiske myndigheter er langt ifra alene om å ha advart mot antibiotika-resistente bakterier. Verdens helseorganisasjon kategoriserer antibiotika-resistente bakterier som en trussel mot verdens folkehelse.

Den generelle problematikken er også noe Folkehelseinstituttet ser på med dypt alvor.

- Vi skal være bekymret for dette. Vi er nødt til å redusere antibiotikabruken for å redusere antibiotikaresistens, men det skal ikke gå utover behandlingen, sa overlege Jørgen Bjørnholt til Dagbladet i desember ifjor.

Dette sa Bjørnholt i forbindelse med den antibiotika-resistente mekanismen ESBL-CARBA, som gjør bakterier svært motstandsdyktige mot antibiotika.

Farlig utvikling i Norge Denne mekanismen ble påvist over dobbelt så mange ganger i Norge i 2015 som 2014.

- Økningen har vi sett over flere år. Vi ser for oss at den fortsetter og kanskje til og med akselerer, uttalte FHI-overlegen.

Han forklarte også at FHI har foreslått flere tiltak for å motarbeide ytterliggere økning.

- Vi er såpass bekymret at vi har anbefalt at man skal undersøke mennesker som har vært i risiko for å pådra seg slike bakterier når de legges inn på sykehus. Gjør vi ikke det, er vi redde for at den skal etablere seg hos norske sykehus, sier han.

 ADVARER:  - Hvis vi ikke løser dette problemet, så bærer det rett tilbake til middelalderen. Mange mennesker kommer til å dø, og derfor foreslår vi noen ganske drastiske tiltak for å hindre at dette skjer, sier økonomen Jim O'Neill til BBC. Foto: Scanpix
ADVARER: - Hvis vi ikke løser dette problemet, så bærer det rett tilbake til middelalderen. Mange mennesker kommer til å dø, og derfor foreslår vi noen ganske drastiske tiltak for å hindre at dette skjer, sier økonomen Jim O'Neill til BBC. Foto: Scanpix Vis mer