Britiske forskere sikre: Mini-istid allerede innen 15 år

Sola blir slappere.

KAN BLI KALDT: Det er høyst sannsynlig at sola vil nå sitt minimale aktivitetesnivå etter lang tid med høy aktivitet. Det kan føre til en mini-istid allerede innen 15 år, ifølge britiske forskere. Her fra en vinterdag ved Ulvøya i Oslo. Foto: Svein Nordrum / NTB scanpix
KAN BLI KALDT: Det er høyst sannsynlig at sola vil nå sitt minimale aktivitetesnivå etter lang tid med høy aktivitet. Det kan føre til en mini-istid allerede innen 15 år, ifølge britiske forskere. Her fra en vinterdag ved Ulvøya i Oslo. Foto: Svein Nordrum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forskerne har allerede langt på vei konkludert om at sola er på vei inn i en fase hvor den kommer til å ha sin laveste aktivitet på 400 år.

For 400 år siden opplevde Norge, Nord-Europa og østlige deler av USA Den lille istida. Elver i Nord-Europeiske storbyer frøys over og våren og høsten var gjerne kaldere.

Forskere er relativt sikre på at det var lav solaktivitet som førte til det kalde klimaet, men det har blant annet i Dagbladets spalter vært uenighet blant forskere om hvilke konsekvenser det vil medføre. Blant annet konkluderte Det britiske meteorologiske instituttet at Norge vil oppleve temperaturreduksjon på mellom 0,4 og 0,8 grader celsius.

Den norske solforskeren Pål Brekke er imidlertid av den oppfatning at solaktiviteten har svært mye å si for klimaet, noe britiske forskere virker å være enig med ham i.

- 97 prosent sikkerhet Solforskere ved Universitetet i Northtumbria i England, har laget en ny modell for å beregne solsyklusen. De mener den nye modellen gir en nøyaktighet på 97 prosent, og mye bedre kan fortelle oss om sola har lav eller høy aktivitet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer