Britiske forskere spår isvintre i Nord-Europa

Golfstrømmen svekket med 30 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Husker du filmen "The Day After Tomorrow" fra i fjor? En klassisk skremmefilm fra Hollywood hvor helten, klimaforskeren Jack Hall, prøver å advare politikerne i Det hvite hus mot at verden står overfor en ny istid.

Vel, nå er kanskje ikke dette scenarioet bare science fiction likevel. Nå frykter nemlig britiske forskere at en svekkelse av Golfstrømmen kan føre til istid i Nordvest-Europa.

Et forskningsteam fra det Nasjonale senter for oseanografi på Southampton University seilte med et overvåkningsskip fra den 25. breddegrad til det tropiske Vest-Afrika. For hver 50. kilometer ble saltinnholdet og temperaturen i vannet målt. Disse dataene er nøkkelindikatorer for å bestemme havstrømmens styrke og rute. Rapporten er publisert i forskningsbladet Nature Today .

Tidligere ekspedisjoner langs den samme ruten ble gjort i 1957, 1981, 1992 og 1998 viste kun mindre endringer i havstrømmens styrke. Men til sin forbløffelse oppdaget forskerne nå at Europas varmetransportbånd, Golfstrømmen hadde redusert sirkulasjonen med 30 prosent.

Golfstrømmen er et stort havstrømsbelte som transporterer varme fra områdene rundt ekvator til den arktiske sirkel. Varmt vann stiger til overflaten etter hvert som det beveger seg nordover helt til det avkjøles, synker og sirkuleres sørover igjen. Det er denne syklusen med at vannet synker i nord og stiger i sør som driver havstrømmen, og som gjør at vi overlever vintrene her oppe i nord. Men nå har den altså sakket ned på tempoet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer