Britiske forskere spår isvintre i Nord-Europa

Golfstrømmen svekket med 30 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Husker du filmen "The Day After Tomorrow" fra i fjor? En klassisk skremmefilm fra Hollywood hvor helten, klimaforskeren Jack Hall, prøver å advare politikerne i Det hvite hus mot at verden står overfor en ny istid.

Vel, nå er kanskje ikke dette scenarioet bare science fiction likevel. Nå frykter nemlig britiske forskere at en svekkelse av Golfstrømmen kan føre til istid i Nordvest-Europa.

Et forskningsteam fra det Nasjonale senter for oseanografi på Southampton University seilte med et overvåkningsskip fra den 25. breddegrad til det tropiske Vest-Afrika. For hver 50. kilometer ble saltinnholdet og temperaturen i vannet målt. Disse dataene er nøkkelindikatorer for å bestemme havstrømmens styrke og rute. Rapporten er publisert i forskningsbladet Nature Today .

Tidligere ekspedisjoner langs den samme ruten ble gjort i 1957, 1981, 1992 og 1998 viste kun mindre endringer i havstrømmens styrke. Men til sin forbløffelse oppdaget forskerne nå at Europas varmetransportbånd, Golfstrømmen hadde redusert sirkulasjonen med 30 prosent.

Golfstrømmen er et stort havstrømsbelte som transporterer varme fra områdene rundt ekvator til den arktiske sirkel. Varmt vann stiger til overflaten etter hvert som det beveger seg nordover helt til det avkjøles, synker og sirkuleres sørover igjen. Det er denne syklusen med at vannet synker i nord og stiger i sør som driver havstrømmen, og som gjør at vi overlever vintrene her oppe i nord. Men nå har den altså sakket ned på tempoet.

Ferskvann bremser

Årsaken skal være at det strømmer store mengder smeltet ferskvann fra breene på Grønland ut i Nordatlanteren. Siden ferskvann er lettere enn havvann, fordi det ikke inneholder salt, så betyr det at det er mindre og grunnere vann som sirkuleres sørover igjen. Med andre ord, det er ferskvannet som bremser Golfstrømmen.

I Hollywood-filmens verden var det nettopp en slik forstyrrelse i Golfstrømmen, som gjorde at helten på lerretet advarte mot ny istid.

<strong><B> ET PARADOKS:</strong> </B> Den globale oppvarmingen gjør at isbreer smelter og mer ferskvann renner ut i havet. Ferskvannet bremser Golfstrømmen og kan gi ekstrem kulde i Nordvest-Europa. Foto: Google Earth
ET PARADOKS: Den globale oppvarmingen gjør at isbreer smelter og mer ferskvann renner ut i havet. Ferskvannet bremser Golfstrømmen og kan gi ekstrem kulde i Nordvest-Europa. Foto: Google Earth Vis mer

Mer ekstremt kaldt vær

Marec Srokosz, forskningskoordinator ved Nasjonale forskningsrådet for miljø (NERC) kan imidlertid berolige med at det ikke umiddelbart er fare på ferde.

- Det blir ikke øyeblikkelig som i Hollywood-filmen. Vi snakker om et tiår eller deromkring. Og vi snakker ikke om en ny istid, men om mer hyppig, ekstremt kaldt vær om vinteren, sier han i et intervju gjengitt i den danske avisen Politiken .

Men Srokosz mener likevel at parallellen til filmen ikke er helt søkt.

- Det mest realistiske delen av filmen var den delen hvor klimaforskerne snakker med politikerne, og politikerne sier: "Det er ingenting vi kan gjøre med det."

Klimaforhandlinger i Montreal

Derfor mener andre forskere og miljøaktivister at forskningsrapporten er viktig med tanke kommende klimaforhandlinger.

Leder i Norges Naturvernforbund Lars Haltbrekken peker først og fremst på det han mener er et paradoks i klimasammenheng.

- Her ser vi hvordan den globale oppvarmingen og smelting av isbreer fører til nedkjøling i våre områder.

Haltbrekken håper nå at forskningsrapporten får konsekvenser for klimaforhandlingene som pågår i Montreal.

- Kyoto-avtalen går ut i 2012, derfor er det viktig å sette standarden for de nye forhandlingene om utslippskvoter. Vi mener at de rike landene nå må redusere sine utslipp med 30 prosent. Kyoto-avtalen har et krav 5 prosent, sier Haltbrekken til Dagbladet.no.

Også ellers i Europa har forskningsmiljøet sett med interesse på rapporten fra de britiske forskerne.

- Dette er svært sensasjonell informasjon i seg selv. Men det er også en viktig beskjed til politikere som forhandler om fremtiden til Kyoto-avtalen: Vi påvirker faktisk klimaet vårt, sier Detlef Quadfasel, oseanograf ved Universitetet i Hamburg til bladet Nature Today.

Flere indikatorer

Også her hjemme mener klimaforskere at funnene i den britiske undersøkelsen er overbevisende - og urovekkende.

- Hvis funnene stemmer så er det bekymringsverdig, fordi endringer i havstrømmer og temperaturer i havoverflaten er strukturelle, det vil si at de er systematiske og langvarige.

Det sier Cecilie Mauritzen som er klimadirektør ved Meteorlogisk institutt til Dagbladet.no. Mauritzen har selv gjort en studie av saltinnhold og temperaturendringer i Nordatlanteren de siste 50-årene, og hennes funn støtter opp om målingene som de britiske forskerne har gjort i Karibien.

- Det er spesielt den tendensen de britiske forskerne har kommet frem til de siste årene som er interessante. Vi sitter selv med forskningsmateriale som peker i retning av at Golfstrømmen endrer seg, og atmosfæren og klimaet derfor også kan bli kaldere i fremtiden, sier Mauritzen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer