Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Britiske forsvarsbyråkrater fikk millioner i bonus

Kontoransatte kunne hente ut større bonuser enn det soldater i krig fikk i årslønn.

SØRGER: Over 200 drepte soldater har skapt misnøye blant britene mot krigføringen i Afghanistan. Nå er det avslørt at byråkrater i Forsvarsdepartementet kan motta høye bonuser - i enkelte tilfeller høyere enn det en soldat tjener i året. Foto: REUTERS/Suzanne Plunkett/Scanpix
SØRGER: Over 200 drepte soldater har skapt misnøye blant britene mot krigføringen i Afghanistan. Nå er det avslørt at byråkrater i Forsvarsdepartementet kan motta høye bonuser - i enkelte tilfeller høyere enn det en soldat tjener i året. Foto: REUTERS/Suzanne Plunkett/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Flere britiske medier melder i dag at byråkrater i det britiske forsvarsdepartementet de siste sju månedene, mens landets soldater kjemper i Afghanistan, har fått utbetalt nærmere 440 millioner kroner i bonuser.

Det er 85 000 sivilt ansatte i forsvarsdepartementet - en for hver andre aktive soldat. Omkring 50 000 av disse vil bli gitt en bonus i år, skriver Daily Telegraph.

Ifølge Daily Mail fikk byråkratene bonus for blant annet å fremme etnisk diversitet og for å spare penger i den daglige driften.

Mer enn soldatlønn
Forsvarsminister Kevan Jones, som i går ble grillet i parlamentet om avsløringen, presiserer etter avsløringen at de færreste av byråkratene har fått utbetalt mer enn 1000 pund - drøyt 9000 norske kroner.

Men flere byråkrater kunne hente ut over 17 000 pund i bonus.

Det er mer enn det flere aktive soldater har i året.

Misnøye
Avsløringen vekker oppsikt i et Storbritannia som er hardt påvirket av finanskrisen - og hvor støtten til de amerikanskledede militæraksjonene i Irak og Afghanistan er blitt møtt med stadig større misnøye.

Forsvarsdepartementet har fått kritikk for å sende dårlig utstyrte soldater til Afghanistan for å krige. Totalt har 232 britiske soldater mistet livet i Afghanistan siden 2001.

The Guardian beskriver hvordan bonusene oppfattes for familiene til soldater som har falt i krig.

Opprørt oberst

En forsvarsmor erklærer at «byråkratene leverer ikke det de lover, og likevel kan de nyte slike bonuser. Soldatene, derimot, har langt ifra nok ressurser - de lider materielt, og sønnen min tjente kun 17 000 pund i året» - altså mindre enn bonusen til flere byråkrater.

Oberst Robert «Bob» Stewart, tidligere øverstkommanderende for FN-styrken i Bosnia, sier han er «opprørt» over avsløringen.

- Ingen sivilt ansatt skal kunne hente ut noen form for bonus, så lenge landet lider økonomisk og soldatene slåss for sitt liv, mener Steward.


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media