Britiske jagerfly i lufta

Kort etter avgang fra Newcastle, på vei til Stavanger, skal Widerøe-flyet ha vært nær ved å bli truffet av to britiske jagerfly. Situasjonen var så kritisk at alarmen gikk i cockpiten på det norske passasjerflyet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pilotene skal ha reagert med å vrenge flyet til siden og akselerere bort fra kollisjonskurs.

- Vi ser veldig alvorlig på episoden, sier informasjonskonsulent Siv Sandvik Andersen til Dagbladet.

Da flyet ankom Stavanger en drøy time seinere, ble det tatt ut av drift og satt på bakken. - Begge motorene var ekstra belastet. Men ekstraytelsen pilotene hadde tatt ut av motorene, viste seg å være innenfor de begrensningene vi har satt. Flyet er nå tilbake i drift, opplyser Sandvik Andersen.

16 passasjerer

Nestenulykken fant sted klokka 14.06 norsk tid, et kvarter etter at Widerøe-flyet hadde tatt av fra Newcastle med 16 passasjerer og en besetning på tre sist mandag.

Det skal ha vært tett skydekke da flyets radar plutselig viste at to uidentifiserte fly nærmet seg. Kort etter var flyene så nær at cockpitalarmen ble utløst.

Situasjonen skal ha vært kaotisk. Dagbladet har i ettertid fått informasjon om at de to uanmeldte gjestene var to jagerfly fra det britiske forsvaret.

Gransker saken

- Vårt fly var nær to andre fly. Hvilke fly vet vi ikke. Hvor nær vet vi ikke, sier Sandvik Andersen.

Hun opplyser at Widerøe var utsatt for en liknende episode for to eller tre år siden, med en maskin som fløy over Vestfjorden under en militærøvelse.

Britiske Air Accidents Investigation Branch gransker nå saken.