I FENGSEL: Allerede i 2013 ble James McCormick dømt til ti års fengsel. Men irakiske sikkerhetsstyrker har fortsatt å brukes hans ubrukelige minedetektorer fram til i dag. Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA/Reuters/NTB Scanpix
I FENGSEL: Allerede i 2013 ble James McCormick dømt til ti års fengsel. Men irakiske sikkerhetsstyrker har fortsatt å brukes hans ubrukelige minedetektorer fram til i dag. Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA/Reuters/NTB ScanpixVis mer

Britiske James solgte falske bombedetektorer til Irak for 590 mill. Søndag ble 157 drept

Etter ti år tar irakiske myndigheter endelig grep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søndagens terrorangrep i Baghdad er ett av de dødeligste på lang tid, med minst 157 drepte.

Det tragiske omfanget har gjort at søkelyset igjen er blitt rettet mot de falske bombedetektorene irakiske sikkerhetsstyrkene er utstyrt med.

Du leste riktig. Da Irak i 2007 skulle gå til innkjøp av bombedetektorer, falt valget på britiske James McCormick. Han kunne tilby et produkt som skulle hjelpe sikkerhetsstyrkene i kampen mot selvmordsbombere.

Det McCormick unnlot å fortelle irakiske myndigheter, var at detektorene bare var basert på juks. Det var ingen avansert teknologi, snarere en helt elementær konstruksjon som han først hadde utviklet for å finne golfballer, ifølge The Guardian.

McCormick fikk likevel gigantkontrakten, og solgte detektorer for rundt 590 millioner kroner.

- Ubrukelig utstyr

Enda mer oppsiktsvekkende er det at dette ble oppdaget for mange år siden, uten at noe ble gjort. Allerede i 2013 ble nemlig McCormick dømt til 10 års fengsel for svindel, uten at det ubrukelige utstyret ble kastet.

Det ser nå ut til å endre seg. Den irakiske statsministeren har uttalt at utstyret skal byttes ut umiddelbart, og at svindelen igjen skal etterforskes, ifølge The Guardian.

Forrige gang McCormick ble domfelt, var dommer Hone nådeløs.

Da Hone skulle lese opp dommen, slo han blant annet fast følgende:

- Utstyret var ubrukelig, profitten avsindig og du er en svindler av verste sort, konkluderte Hone ifølge The Guardian.

Bidro til dødsfall

Dommeren poengterte at McCormick hadde solgt over 7000 enheter til irakiske sikkerhetsstyrker og andre internasjonale aktører. Prisen varierte fra 18 000 kroner til 250 000 kroner, mens produksjonskostnaden var på under 420 kroner.

- Din enormt lønnsomme svindel skapte en falsk følelse av sikkerhet og bidro høyst sannsynlig til dødsfall og skader på uskyldige individer, sa Hone.

Seinest i juni i år måtte McCormick gi fra seg verdier til nesten 90 millioner kroner, hvorav 25 millioner skal betales som kompensasjon til Irak, ifølge BBC.

- Korrupsjon er største trussel

Stående i Bagdads ruiner reagerer sivile med hoderisting over de sendrektige myndighetene i Irak som ikke har klart å fjerne bombedetektorene tidligere.

- Dette skulle ha skjedd for lang tid siden. Det er ingen i dette landet som tror de fungerer. Korrupsjon er den største trusselen vi møter, sier Sheikh Qadhim al-Sayyed til The Guardian.