Britiske jordmødre ber gravide holde seg hjemme

Advarer mot svineinfluensaen. - Høres litt i overkant ut nå, sier overlege ved Folkehelseinstituttet.

 HØYRISIKO:  Gravide er ekstra utsatt for svineinfluensa. Nå blir de bedt om å ta strenge forhåndsregler av britiske myndigheter. Her står forskere klar for å motta vaksinen på et labratorium i Frankrike.  Foto: LAURENT CIPRIANI/AP/SCANPIX
HØYRISIKO: Gravide er ekstra utsatt for svineinfluensa. Nå blir de bedt om å ta strenge forhåndsregler av britiske myndigheter. Her står forskere klar for å motta vaksinen på et labratorium i Frankrike. Foto: LAURENT CIPRIANI/AP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at høygravide H1N1-smittede Ruptara Miah (39) døde sist mandag, har alarmklokkene for alvor begynt å ringe hos britiske leger.

Gravide kvinner blir nå bedt av helsemyndighetene om å vaske seg på hendene. I tillegg advarer jordmorforeningen og flere leger om å unngå folkefylte steder, i tillegg til unødvendig offentlig transport, melder flere britiske medier.

- Hvis gravide normalt reiser med T-banen eller folkefylte tog, bør de vurdere å reise enten tidligere eller seinere, sier Sue Macdonald fra den britiske jordmorforeningen til avisa The Times.

I tillegg bør kvinnene passe på hvor barna deres oppholder seg, så de ikke bringer med seg viruset hjem, går det fram av de nye nasjonale retningslinjene, som retter seg spesielt mot gravide kvinner og foreldre.

- Utsatt
Gravide har høyere risikio for infeksjoner, fordi immunforsvaret er svakere. Gravide med svineinfluensa kan blant annet få ekstra komplikasjoner som lungebetennelse, pustevansker og dehydrering.

- Vi prøver å samle så mye data som mulig for å finne ut hvordan H1N1-viruset kan virke inn på gravide kvinner og babyene deres. Vi vet enda ikke om viruset er annerledes for gravide, men det ser ut som om de har en høyere risiko for å bli alvorlig syke, sier britiske doktor Boon Lim til den britiske avisa The Independent.

Tidligere influensapandemier har blant annet ført til spontanaborteringer i første trimester, i tillegg til barn født med defekter. Også i Australia var det i forrige uke flere tilfeller hvor gravide kvinner og nyfødte barn ble alvorlig syke.

Her vil gravide nå bli tilbudt gratis vaksine av myndighetene, skriver avisa The Age.

Norge: Ingen råd til gravide
Overlege Karin Rønning ved Folkehelseinstituttet sier til Dagbladet at det ikke finnes et godt og nøkternt nok grunnlag for å komme med en spesiell advarsel til gravide om for eksempel å unngå folkefylte steder.

- Vi har fulgt ekstra godt med på de internasjonale rapportene, og om de tilsier at noen bør skjermes spesielt eller ivaretas på spesielle måter. Det er overhodet ikke noe i den offisielle kanalen som tyder på at det er spesielt risiko for gravide å bevege seg ute. Per nå høres det litt i overkant ut med en slik advarsel, sier overlegen.

 MEDISINER:  Også Tamiflu anbefales for gravide. Foto: TORE MEEK/SCANPIX
MEDISINER: Også Tamiflu anbefales for gravide. Foto: TORE MEEK/SCANPIX Vis mer

Det er lite smitte fra menneske til menneske innad i Norge, og de fleste som har sykdommen, er blitt smittet på reise. Dermed er det foreløpig ikke noe grunnlag for å gi ut spesifikke råd til spesielle grupper om hvordan de skal oppføre seg, sier Rønning.

- Vi følger nøye med for å kunne sortere ut hvilke grupper som kan ha større risiko. Vi må sørge for å ha godt nok grunnlag for å kunne vurdere utover hvem som har særlig risiko for å bli smittet, hvor alvorlig det er, og hvilke tiltak som er nødvendige ut fra dette.

Spres fort
Smitten av svineinfluensa sprer seg nå for fort til at det er mulig å telle antall smittede.

I EU- og EFTA-landene har det blitt rapportert inn 36 nye tilfeller av svineinfluensa det siste døgnet. Til sammen 16 095 personer er smittet, 33 døde. I Norge er totalt varslet om 120 tilfeller, viser de ferskeste tallene.

Flere land, inkludert Kina, India og Egypt, har introdusert medisinske screeninger for utenlandske reisende på flyplassene.

De som mistenkes for å kunne ha svineinfluensa, kan ble nektet adgang til landet. Reisende med influensaliknende symptomer, kan bli satt i karantene i opptil syv dager eller bli sendt tilbake til landet de kom fra.

Nektet adgang på British Airways
Passasjerer som har H1N1-symptomer, får heller ikke gå om bord i British Airways' fly, melder NTB. Hittil har en håndfull passasjerer blitt nektet ombordstigning.

Konkurrenten Virgin Atlantic har satt i gang lignende tiltak, som de hevder kan bidra til å begrense sykdomsspredningen.

Storbritannia er det europeiske landet som er hardest rammet av pandemien. Helsemyndighetene anslår at 55 000 briter smittes med sykdommen hver uke. Så langt har svineinfluensa tatt livet av 29 mennesker i øyriket.

250 000 i prioriterings-
gruppen for vaksinasjon i Oslo

En vaksine for svineinfluensaen er ikke forventet til Norge før utpå høsten, og gravide er blant gruppene som satt som ekstra risikoutsatt i en plan for massevaksinasjon.

I gruppen med økt risiko som skal vaksineres i Oslo kommune, kommer følgende tall fram:

• Personer med kroniske sykdommer - 62 500
• Mottakere av hjemmetjenester + beboere i sykehjem - 22 500
• Andre som er over 65 år og eldre («friske eldre») - 25 000
• Barn ½ - 2 år - 15 400
• Gravide - 6000
• Utvalgte personer i spesielt samfunnskritiske funksjoner - 7481
• Barn og personale i barnehage, inkludert private - 36 300
• Barn og personale i grunnskole, SFO, inkludert private - 60 500

 SMITTET? Det er utplassert plakater på Oslo Lufthavn Gardermoen for å informere reisende om symptomer på svineinfluensa. Foto:  BJØRN SIGURDSØN/SCANPIX
SMITTET? Det er utplassert plakater på Oslo Lufthavn Gardermoen for å informere reisende om symptomer på svineinfluensa. Foto: BJØRN SIGURDSØN/SCANPIX Vis mer

Det er Folkhelseinstituttet som har utført vurdering av planen for massevaksinasjon i Oslo kommune.