Britiske kjæledyr får egne pass

Den britiske regjering la i dag fram de mest radikale forslag til endringer i landets strenge karanteneregler på mer enn 100 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som en forsøksordning med ett års varighet kan dyreeiere fra nå av ta med seg kjæledeggen utenlands uten å måtte levere den inn på karantenestasjoner ved hjemkomsten. Tidligere måtte dyrene finne seg i karantene på opp til seks måneder, selv etter korte utenlandsturer.

- Den nye loven vil sørge for at Storbritannia fortsatt er fullt ut beskyttet mot rabies (hundegalskap), samtidig som dyreeiere kan ta med seg hunden eller katten til utlandet, sier baronesse Hayman, som er statssekretær i det britiske departement for jordbruk, fiskeri og matvarer. Loven skal etter planen tre i kraft fra april neste år.

Permanent

Den nye loven gjelder foreløpig for alle EU-land, samt Norge, Sveits og Island, men forutsetter av kjæredyrene undersøkes av veterinær før utreisen, opplyser baronesse Hayman.

Men kjæledeggene må reise fra et begrenset antall avgangssteder, blant annet Londons hovedflyplass Heatrow og havnebyene Dover og Portsmouth. Reglene vil også gjelde togpassasjerer gjennom kanaltunnelen mellom England og Frankrike.

Den britiske regjering ville opprinnelig begrense innskrenkingene i karantenebestemmelsene til utenlandsreiser som varte i seks måneder eller mer. Dette forslaget utløste imidlertid en slik storm av protester fra dyreeiere, at regjeringen reduserte minstetiden for utenlandsoppholdet til 24 timer.