Britiske leger i abortskandale

Leger avslørt etter å ha innvilget aborter basert på det ufødte barnets kjønn.

 ULOVLIG:  Leger ved britiske klinikker har i all hemmelighet blitt filmet i det de innvilger aborter basert på om barnet er han- eller hunkjønn, til tross for at slike kjønnsseleksjons-aborter er ulovlige. Flere av disse skal også ha lovet å forfalske papirarbeid. Foto: COLOURBOX
ULOVLIG: Leger ved britiske klinikker har i all hemmelighet blitt filmet i det de innvilger aborter basert på om barnet er han- eller hunkjønn, til tross for at slike kjønnsseleksjons-aborter er ulovlige. Flere av disse skal også ha lovet å forfalske papirarbeid. Foto: COLOURBOXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinner innvilges aborter basert på deres ufødte barns kjønn, avslører en skjult etterforskning foretatt av avisen The Daily Telegraph. Videoopptak viser leger som tilsynelatende uten problemer godkjenner de ulovlige abortene. 

- Svært bekymret
Leger ved britiske klinikker har i all hemmelighet blitt filmet i det de innvilger aborter basert på om barnet er han- eller hunkjønn, til tross for at slike kjønnsseleksjons-aborter er ulovlige. Flere av disse skal også ha lovet å forfalske papirarbeid.

Helseministeren i Storbritannia, Andrew Lansley, reagerer sterkt på avsløringene.

- Jeg er svært bekymet etter å ha hørt om disse påstandene. Kjønnsseleksjon er ulovlig og det er moralsk galt. Jeg har bedt mine ansatte om å undersøke saken umiddelbart, sier han.

Aborter utført av ingen annen grunn enn foreldrenes ønske, såkalte «on demand»-aborter, har vært omdiskutert i Storbritannia i lengre tid. Avsløringene The Daily Telegraph har kommet med vil antakelig ikke gjøre temaet mindre betent.

- Stiller ikke spørsmål
Avisens reportere besøkte ni ulike klinikker i ulike deler av landet, under skjult identitet. Ved tre tilfeller ble leger filmet i det de tilbød å arrangere aborter etter å ha blitt fortalt at den eneste årsaken bak ønsket om abort, var at moren ikke ønsket barnet grunnet dets kjønn.

En av rådgiverne, Prabha Sivaraman, som jobber for både private og offentlige sykehus i Manchester, ble filmet i det hun fortalte en av kvinnene at «Jeg stiller ikke spørsmål. Dersom du ønsker en abort, så ønsker du en abort.»

Deretter viser filmen at hun ringer en kollega for å avtale prosedyren, hvorpå hun forklarer at det er «sosiale grunner» for aborten, og at kvinnen «ikke ønsker at det skal stilles spørsmål».

Videre, i samtaler med sin kollega, forteller hun at «kvinnen vil at aborten skal bli gjort privat, hun ønsker ikke å gå gjennom det offentlige. Ettersom du er en del av vårt team, og ettersom hun ikke ønsker at det skal bli stilt spørsmål.»


«Familiebalansering»
En annen rådgiver, Claudine Domoney, ansatt ved en helseklinikk sentralt i London, lovet en kvinne at hun skulle få abortere en sønn, etter å ha blitt fortalt at kvinnen og hennes mann allerede hadde en sønn fra mannens første ekteskap. En praksis omtalt som «familiebalansering».

Under rådgivningstimen fortalte kvinnen, som var 18 uker på vei, at årsaken til aborten var at «det er en gutt, og det er årsaken. Vi vil ikke ha en gutt nummer to.»

- Det har åpenbart tatt litt tid å bestemme seg for dette, spør Domoney, med referanse til det faktum at kvinnen var 18 uker på vei.

Dette til tross, rådgiveren hadde ingenting i mot å avtale en time.

Sjokkerende
Medisinsk sjef for fertilitetsklinikken i Midland og tidligere visepresident for den kongelige etiske komiteen for obstetrikk og gyneokologi, Dr. Gillian Lockwood, synes avsløringene er sjokkerende.

- Det har vært rapportert om tilfeller hvor kvinner har ønsket å bare få gutter eller bare jenter, eller denne nye trenden som kalles for familiebalansering, hvor par ønsker to barn hvor hvert barn har forskjellig kjønn, sier hun til BBC

- Det at barnet ikke har det kjønnet som foreldrene ønsker er ikke grunnlag for å avbryte svangerskapet ved abort under noen omstendigheter, sier Lockwood.

Gjelder ikke alle
Kjønnsselektert abort har vært ulovlig siden 1967 i Storbritannia.

Flere av klinikkene som ble besøkt av reporterne med skjult identitet, nektet også utføre de ulovlige abortene, og skal ha gitt beskjed om at de ikke kunne være behjelpelige med prosedyrene.