Britiske medier bekymret over Bush-seieren

London: Britisk presse var i dag delt i sitt syn på George W. Bush' seier i presidentvalget i USA. Flere aviser uttrykte bekymring for at det spesielle vennskaps- og samarbeidsforholdet mellom de to landene nå kan gå tapt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Problemet ligger ikke så mye i at Bush og Storbritannias statsminister Tony Blair har stikk motsatte politiske synspunkter. Det er verre at de to har så ulik stil og form, at man nesten kan si de ikke snakker samme språk, var gjennomgangstonen i kommentarene.

Blair har hatt et meget nært og godt forhold til Bush' forgjenger Bill Clinton, akkurat som den konservative statsministeren Margaret Thatcher i sin tid hadde til republikaneren Ronald Reagan. Slik blir det neppe med Blair og Bush, påpekte London-avisa The Mirror.

Men avisa understreket samtidig at de historiske, språklige og kulturelle bånd som binder de to nasjonene sammen, er svært sterke. De vil holde, uansett hvem som bor i Det hvite hus i Washington og Downing Street nr. 10 i London, skrev The Mirror.

Den liberale avisen The Guardian skrev at det svært jevne resultatet i USA sår tvil om hvorvidt Bush egentlig har noe mandat fra velgerne. Den uavhengige avisen The Independent var enig, og mente at den syltynne seieren vil kaste lange skygger over Bush' presidenttid.

(NTB)