Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Britiske medier: Bru-angriper tidligere straffedømt

Det britiske sikkerhetspolitiet kjente til den antatte gjerningsmannen.

HELTESTATUS: Denne mannen hylles nå som helt i Storbritannia. Vis mer

Britisk politi har identifisert den antatte gjerningsmannen etter knivangrepet på London Bridge fredag ettermiddag.

De navngir 28 år gamle Usman Khan.

«Denne personer er kjent for myndighetene, ettersom han i 2012 ble dømt for terrorlovbrudd. Han ble løslatt fra fengsel i desember 2018, og det er åpenbart viktig å prøve å finne ut hvordan han klarte å gjennomføre dette angrepet», heter det i en pressemelding fra politiet.

Khan ble arrestert i desember 2010. Han og åtte andre menn tilsto at de hadde planlagt å sprenge London-Børsen, Big Ben, og Westminster Abbey.

I tillegg hadde de håndskrevne lister med navn og adresser til andre potensielle mål, blant annet statsminister Boris Johnson, som da var ordfører i London.

IDENTIFISERT: Politiet i London har identifisert 28 år gamle Usman Khan. Foto: AFP / NTB scanpix
IDENTIFISERT: Politiet i London har identifisert 28 år gamle Usman Khan. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Planen skal ha vært inspirert av al-Qaida.

Khan skal også ha vært tilhenger av al-Mihijaroun, en ekstremistgruppe som en rekke terrorister har vært tilknyttet.

Pressemeldingen bekrefter rapportene i britiske medier fredag kveld. Flere aviser, deriblant The Guardian, skrev at mannen som fredag ettermiddag knivstakk flere personer på London Bridge er tidligere straffedømt.

Han skal ha hatt på seg fotlenke fordi han nylig ble sluppet løs fra fengsel, der han hadde sonet en dom for «terrorrelaterte lovbrudd».

Kjent for politiet

The Times skriver på sin forside lørdag at gjerningsmannen tidligere er dømt for «islamistiske terrorrelaterte forhold», skriver NTB.

Han skal også være kjent for MI5, den britiske sikkerhetstjenesten, som følge av disse dommene.

Den antatte gjerningsmannen skal ha gjestet et arrangement på Cambridge University i London tidligere på ettermiddagen. Han skal ha vært invitert til arrangementet.

«Vi tror angrepet begynte på innsiden før han forlot bygningen og fortsatte ut på London Bridge, der han ble tatt og seinere konfrontert og skutt av bevæpnede politibetjenter», heter det i pressemeldingen fra politiet.

Gjerningsmannen selv ble skutt og drept av London-politiet under hendelsen, og seint fredag ettermiddag bekreftet politiet at de ser på hendelsen som et terrorangrep.

To personer ble drept og ytterligere tre skadd i knivangrepet.

Natt til lørdag forteller politiet at en mann og en kvinne er drept, og at en mann og to kvinner ble skadd.

Gjerningsmannen var iført det som så ut til å være en bombevest da han gjennomførte knivangrepene. Da vesten ble undersøkt etter at han ble skutt av politiet, kunne politiet slå fast at den besto av falske eksplosiver.

Overmannet

Da London-politiet ankom London Bridge like før klokka 15 var den mistenkte terroristen allerede overmannet.

I kaoset som oppsto under angrepet tok tilfeldig forbipasserende affære, og sammen klarte de å avvæpne, overmanne og holde den mistenkte terroristen i bakken til politiet kom.

Videoer fra hendelsen viser hvordan publikum sammen håndterte den gjerningsmannen. Mens han ble overmannet av andre, tok en dresskledd mann kniven fra gjerningsmannen og beveget seg raskt vekk fra stedet.

En av dem som hjalp til med å overmanne mannen var 24 år gamle Thomas Grey. Han sier at han bare gjorde det «alle fra London ville gjort».

- Han hadde to kniver på seg, en i hver hånd, og det virket som de var teipet til hendene hans. Jeg tråkket på hans venstre håndledd mens noen andre slo hånda mot bakken og fikk tatt bort en av knivene, sier Gray, ifølge The Guardian.

- Jeg gikk for å ta opp kniven da jeg hørte en politimann si «han har ei bombe». Da trakk jeg meg tilbake og gjemte meg bak en skolebuss som var full av unger.

Ifølge Gray skal den antatte gjerningspersonen ha blitt jaget av fem menn med et «brannslukkingsapparat», før han ble lagt i bakken.

En annen video viser deretter hva som skjer når politiet kommer til stedet. En mann i skjorte og genser lå da over den mistenkte terroristen, og holdt ham nede i bakken.

Da politiet kom rev de med seg den tilfeldige personen og beveget seg bakover igjen.

Bare et øyeblikk seinere blir den mistenkte terroristen skutt mens han ligger på bakken.

Hylles

De tilfeldig forbipasserende som kastet seg over gjerningsmannen ble fredag kveld hyllet av ordføreren i London.

- Det som er bemerkelsesverdig med bildene vi har sett, er det utrolige heltemotet publikum utviste. De løp bokstavelig talt mot fare, uvitende om hva som ville møte dem, sa London-ordfører Sadiq Khan fredag kveld.

Han poengterte, i likhet med politiet før ham, at da den mistenkte terroristen ble overmannet, visste ingen at den synlige bombevesten han bar på overkroppen var falsk.

- De er virkelig de beste av oss. På vegne av alle London-boere vil jeg takke dem, la Khan til.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media