Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Britiske medier: Eksil-russer funnet død i leilighet i London

Den russiske forretningsmannen Nikolaj Glusjkov er funnet død i sin egen bolig i London.

ETTERFORSKES: Politiaktivitet på en adresse i sørvest-London tirsdag. Ifølge en uttalelse fra politiet etterforskes dødsfallet til den russiske forretningsmannen Nikolaj Glusjkov. Foto: AP/NTB Scanpix
ETTERFORSKES: Politiaktivitet på en adresse i sørvest-London tirsdag. Ifølge en uttalelse fra politiet etterforskes dødsfallet til den russiske forretningsmannen Nikolaj Glusjkov. Foto: AP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Glusjkov søkte politisk asyl i Storbritannia etter å ha blitt dømt for korrupsjon i Russland. Mandag kveld ble han funnet død av familie og venner i sin egen leilighet.

Han var en nær venn av den nå avdøde russiske oligarken Boris Berezovskij.

Dødsårsaken er ikke kjent, melder The Guardian tirsdag ettermiddag. Han ble 68 år gammel.

Knyttes ikke til Skripal
Ifølge Reuters sier britisk politi at det ikke finnes bevis for å knytte hans død til drapsforsøket på den russiske dobbelagenten Sergej Skripal i Salisbury 4. mars.

Dødsfallet etterforskes som en forholdsregel, på grunn av bekjentskaper Glusjkov antas å ha hatt.

Saken etterforskes av britisk antiterrorpoliti.

Arbeidet for Berezovskij
På 1990-tallet arbeidet Glusjkov for det statseide flyselskapet Aeroflot og for Berezovskijs bilselskap LogoVAZ.

DØD: Boris Berezovskij uttalte seg til media utenfor Høyesterett i London i 2012. Han ble funnet død året etter. Foto: AP/Sang Tan/ NTB Scanpix
DØD: Boris Berezovskij uttalte seg til media utenfor Høyesterett i London i 2012. Han ble funnet død året etter. Foto: AP/Sang Tan/ NTB Scanpix Vis mer

Berezovskij ble uvenner med president Vladimir Putin i 1999 og flyktet til Storbritannia, mens Glusjkov ble dømt for hvitvasking av penger og bedrageri. Han tilbrakte fem år i fengsel før han ble sluppet fri i 2004, og de siste årene har han bodd i London.

- Jeg er sikker på at Boris ble drept
​I 2011 vitnet han i en rettssak mot en annen russisk oligark, Roman Abramovitsj, som fortsatt står på god fot med Kreml.

Det var Berezovskij som anklaget Abramovitsj for å ha svindlet ham. Den britiske dommeren avviste anklagene mot Abramovitsj og fastslo at Berezovskij ikke var troverdig.

I mars 2013 ble Berezovkij funnet i ekskonas bolig i Berkshire sørvest for London. Politiet konkluderte med at det var selvmord, men Glusjkov trodde ikke han døde av naturlige årsaker.

- Jeg er sikker på at Boris ble drept, sa han i et intervju med The Guardian, og viste til at han satt på andre opplysninger enn pressen.

Nå er Berezovskijs dødsfall ett av de 14 som britisk politi vil etterforske på nytt.​

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!