Britiske parlamentarikere stoler ikke på USAs torturpolitikk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den britiske regjeringen bør ikke lenger godta USAs forsikringer om at de ikke bruker tortur, sier en britisk parlamentarisk komité.

London har tidligere akseptert forsikringer fra president George W. Bush og utenriksminister Condoleezza Rice om at USA ikke bruker tortur.

Den holdningen bør endres, mener utenrikskomiteen i det britiske parlamentet i en omfattende rapport om britisk menneskerettspolitikk. Rapporten legges fram søndag.
Water-boarding 

Komiteen viser til at USAs etterretningssjef Michael McConnell har vedgått at såkalt water-boarding, som simulerer drukning, er brukt i avhør av terrormistenkte.

Den britiske utenriksministeren David Miliband har flere ganger karakterisert denne avhørsteknikken som tortur. Milibands standpunkt har klare konsekvenser for regjeringens politikk, skriver parlamentarikerne.
Utlevering
- Vi konkluderer, gitt de klare forskjellene i definisjon, at Storbritannia ikke lenger kan stole på USAs forsikringer om at de ikke bruker tortur, og vi anbefaler at regjeringen heller ikke i framtiden stoler på slike forsikringer, heter det i rapporten.

Storbritannia har undertegnet FNs torturkonvensjon, som blant annet forbyr utlevering av mistenkte til land som bruker tortur. Dersom komiteens anbefalinger blir fulgt, kan det få konsekvenser for utlevering av terrormistenkte til USA.

(NTB)

VISER VANNTORTUR: Demonstranter foran det amerikanske justisdepartementet viste forbipasserende hva vanntortur (water-boarding)er i praksis. Foto: Manuel Balce Ceneta/AP
VISER VANNTORTUR: Demonstranter foran det amerikanske justisdepartementet viste forbipasserende hva vanntortur (water-boarding)er i praksis. Foto: Manuel Balce Ceneta/AP Vis mer