Britiske patruljebåter tatt i arrest i Iran

Iran har tatt arrest i tre britiske marinebåter og anholdt det britiske mannskapet på åtte. Hendelsen kan gjøre forholdet mellom de to landene mer anstrengt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I dag tidlig kom tre britiske skip, med åtte personer om bord, inn i iransk farvann. Den iranske marine gjorde sin plikt, og tok båtene og mannskapet i arrest, opplyste den iranske talsmannen Hamid Reza Asefi, mandag.

- Mannskapet blir nå forhørt, og vi har innledet en etterforskning, la han til.

Patruljebåtene skal ha vært utstyrt med maskinpistoler og kart, og skal tilhøre den britiske flåten, ifølge iranske offisielle kilder.

- Vi vet ikke når de blir løslatt. Vi må få klarhet i forholdet først. Vi står i kontakt med den britiske ambassaden, opplyste Asefi.

Bekrefter

Det britiske forsvarsdepartementet bekreftet mandag kveld at åtte personer tilknyttet den britiske marinen var blitt arrestert av iranske myndigheter, etter at de tidligere på dagen meldte at de hadde mistet kontakten med mannskapet.

Men en talsmann for den britiske hæren avviser at det var snakk om «krigsskip»:

- Disse båtene blir brukt til opplæring av irakisk politi. La oss kalle det elvepoliti, het det i en uttalelse fra den britiske hæren.

- Vi har mindre båter som går opp og ned Shatt al-Arab-kanalen ved området rundt den irakiske byen Basra, sier talsmannen. Han avviser tidligere meldinger mandag om at det var snakk om krigsskip som rent vås.

- Vi har ikke større skip i området, sier han.

Toner ned

Britene forsøkte mandag å tone ned hendelsen som en «lavnivå»-episode, og en talsmann for det britiske forsvarsdepartementet mener at de tre patruljebåtene tilfeldigvis må ha kommet inn i iransk farvann.

- Elva er 1,6 kilometer bred. Grensa går omtrent midt i elva. Kanskje det var tvil om hvilken side båtene befant seg på, sa den britiske talsmannen.

Britiske diplomater i Teheran forhandlet mandag kveld med iranske myndigheter for å få løslatt de åtte sjøfolkene, ifølge BBC.

Anstrengt

Forholdet mellom Iran og Storbritannia er blitt mer anstrengt den siste tiden. Iran har likt dårlig at Storbritannia og andre FN-land har beskyldt Teheran for å være lite samarbeidsvillig med FNs atomenergibyrå IAEA om inspeksjon av landets atomanlegg.

Iran er også sterk motstander av den USA-ledete krigen og okkupasjonen av nabolandet Irak. Til nå har det imidlertid ikke kommet til episoder mellom det iranske regimet og de utenlandske styrkene i grenseområdene.

Men den britiske ambassaden i Teheran har følt iranernes vrede etter nyhetsmeldingene om okkupasjonsstyrkenes overgrep i irakiske fengsler og angrep på hellige sjiamuslimske steder i Irak. Demonstranter har protestert og til og med kastet steiner og hjemmelagede bomber mot ambassaden i Teheran.

(®NTB)