Britiske patruljebåter tatt i arrest i Iran

Iran har tatt arrest i tre britiske marinebåter og anholdt det britiske mannskapet på åtte. Hendelsen kan gjøre forholdet mellom de to landene mer anstrengt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- I dag tidlig kom tre britiske skip, med åtte personer om bord, inn i iransk farvann. Den iranske marine gjorde sin plikt, og tok båtene og mannskapet i arrest, opplyste den iranske talsmannen Hamid Reza Asefi, mandag.

- Mannskapet blir nå forhørt, og vi har innledet en etterforskning, la han til.

Patruljebåtene skal ha vært utstyrt med maskinpistoler og kart, og skal tilhøre den britiske flåten, ifølge iranske offisielle kilder.

- Vi vet ikke når de blir løslatt. Vi må få klarhet i forholdet først. Vi står i kontakt med den britiske ambassaden, opplyste Asefi.

Bekrefter

Det britiske forsvarsdepartementet bekreftet mandag kveld at åtte personer tilknyttet den britiske marinen var blitt arrestert av iranske myndigheter, etter at de tidligere på dagen meldte at de hadde mistet kontakten med mannskapet.

Men en talsmann for den britiske hæren avviser at det var snakk om «krigsskip»:

- Disse båtene blir brukt til opplæring av irakisk politi. La oss kalle det elvepoliti, het det i en uttalelse fra den britiske hæren.

- Vi har mindre båter som går opp og ned Shatt al-Arab-kanalen ved området rundt den irakiske byen Basra, sier talsmannen. Han avviser tidligere meldinger mandag om at det var snakk om krigsskip som rent vås.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.