Britiske politikere trues med fengsel

Gordon Brown vil tvinge politikere til å registrere private inntekter.

INGEN NÅDE: Gordon Brown prøver desperat å gjenskape tillitten til britiske politikere, gjennom å innføre strenge straffer for å ikke registrere privat virksomhet. Foto: AFP PHOTO/Sang Tan/Scanpix
INGEN NÅDE: Gordon Brown prøver desperat å gjenskape tillitten til britiske politikere, gjennom å innføre strenge straffer for å ikke registrere privat virksomhet. Foto: AFP PHOTO/Sang Tan/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Britiske parlamentarikere som tas i pengesnusk, risikerer fra høsten av opp til ett års fengsel. Folkevalgte som ikke registrerer private inntekter fra virksomhet utenfor politikken, kan få store bøter.

Parlamentet i London vil trolig godta forslagene til strengere straffer for økonomiske lovbrudd som statsminister Gordon Brown har lagt fram. Brown vil blant annet at bevisst svindel med godtgjørelser skal straffes med ubetinget fengsel, skrev britiske aviser onsdag.

Ifølge London-avisen The Independent vil en ny lov med de strengere straffene bli behandlet som hastesak i Parlamentet i løpet av juli. Hensikten er å gjenreise britenes tillit til politikerne etter en serie skandaler omkring misbruk av godtgjørelser.

Browns forslag om lovendring skal ha tverrpolitisk støtte i Underhuset. - Men forslaget kan møte større motstand i Overhuset, som følger nøye med i utviklingen for at den ikke skal skape uheldige betingelser for dets medlemmer, skrev The Times onsdag.

Hvis begge kamre i Parlamentet godtar Browns forslag, vil parlamentarikere som ikke registrerer inntekt utenom politikken, kunne bøtelegges med opp til 5.000 pund eller vel 53.000 kroner. Like dyrt blir det å ta imot penger fra andre for å stille «plantede» spørsmål.(NTB)