Britiske reisende advares mot økt fare for terrorangrep i absolutt alle land

Nytt reiseråd.

ØKT TERRORFARE:  Det britiske utenriksdepartementet har utstedt et nytt reiseråd, hvor de advarer mot økt fare for terrorangrep mot britiske borgere og britiske interesser. Foto: REUTERS/Bogdan Cristel/Scanpix
ØKT TERRORFARE: Det britiske utenriksdepartementet har utstedt et nytt reiseråd, hvor de advarer mot økt fare for terrorangrep mot britiske borgere og britiske interesser. Foto: REUTERS/Bogdan Cristel/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det britiske utenriksdepartementet utstedte fredag kveld et nytt reiseråd for britiske borgere.

Bakgrunnen er Storbritannias deltakelse i militærkoalisjonen som skal bekjempe islamistgruppen Den islamske staten (IS) i Syria og Irak. 

- Det vurderes å være en økt fare for terrorangrep globalt mot britiske interesser og britiske borgere fra grupper eller personer motivert av konflikten i Irak og Syria. Du bør være ekstra årvåken i disse dager, heter det i uttalelsen fra det britiske utenriksdepartementet.

Advarselen gjelder absolutt alle land i verden. Det vanlige er å utstede reiseråd som gjelder enkelte land.

Norsk deltakelse Torsdag ble det kjent at Norge sender 195 soldater til operasjoner i Irak og Afghanistan. De 120 soldatene som sendes til Irak skal ifølge regjeringen ikke i direkte kamp mot IS-krigere. De skal i stedet bistå med kapasitetsbygging av irakiske sikkerhetsstyrker.

- Det er ingen land som har signalisert at styrkene skal ut i kamp. Det finnes ingen internasjonal frontlinje i Irak, men det finnes en irakisk frontlinje. Det er koalisjonens oppgave å støtte opp under den, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide til NTB torsdag ettermiddag.

Forsvarsministeren konstaterte at innsatsen kan gi økt risiko for terrortrussel i Norge. Men hun mener det også er en trussel forbundet med å ikke gjøre noe.

- Utvis aktsomhet Norsk UD opplyser fredag kveld at det ikke er utstedt noe globalt eller generelt reiseråd i Norge basert på terrorfare.

 - Men vi oppfordrer reisende til å utvise aktsomhet, årvåkenhet og sunn fornuft, spesielt i utsatte områder, sier pressevakt Eskil Grendahl Sivertsen i utenriksdepartementet.

- Risikoen for å bli utsatt for terrorhendelser er noe alle de siste årene dessverre er blitt nødt til å forholde seg til i økende grad, uansett nasjonalitet. Samtidig er det viktig å ikke spre unødig frykt. Det er større sjanse for å bli utsatt for trafikkulykker og akutt sykdom enn terrorangrep, sier han videre.

Hevet trusselnivået Myndighetene i Storbritannia hevet i august trusselnivået i august på grunn av økt fare for terrorangrep.

- Terrortrusselen er større enn noen gang, sa statsminister David Cameron. Det økte trusselnivået har sammenheng med utviklingen i Syria og Irak, hvor terrorgrupper har rekruttert krigere fra Storbritannia og en rekke andre vestlige land, inkludert Norge.

Det var i slutten av august anslått at om lag 500 personer har reist til de to landene for å slutte seg til Den islamske stat.