Britiske selskap søkkrike på Irak

Britiske businessfolk har tjent minst 12.676.400.000 kroner siden Irak-invasjonen for tre år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Irak er big business. Hver eneste dag håver britiske selskap inn et gjennomsnitt på 11.576.621 kroner, viser den første ordentlige studien av britiske bedrifters investeringer i Irak, ifølge den britiske avisa The Independent.

Bedriftene som tjener grovt på å yte tjenester i krigsherjede Irak har velkjente navn på sine lønningslister, melder avisa. En rekke av de involverte er kjente navn fra britiske styrerom. Og det kan være flere, men hvem får vi ikke vite. Mange av britene som er involvert i Irak ønsker å være anonyme.

Må stole på britene

Bevisene for de enorme investeringene - og løftene om ytterligere multimillioner-pund-inntekter i vente - ble avslørt i en felles etterforskning av Corporate Watch, en uavhengig organisasjon, og avisa The Independent.

Funnene viser hvor mye som står på spill hvis Storbritannia trekker tilbake sin militære beskyttelse ut av Irak. Britiske bedrifter er involvert på toppnivå når det gjelder Iraks nye politiske og økonomiske strukturer. Det betyr at irakerne blir tvunget til å stole på britisk business i mange år framover, skriver den britiske avisa.

Holdes hemmelig

Det er 61 britiske firma som er involvert i Irak per i dag. Det er disse som nyter godt av de minst 12.676.400.000 kronene (£1,1bn) som er kommet ut av kontraktene og investeringene i Irak, melder avisa. Men disse tallene kan være toppen av isfjellet; Corporate Watch tror tallet kan være fem ganger større, fordi så mange av firmaene involvert foretrekker å holde deres forbindelser hemmelig. Det er ikke enkelt å finne ut hvilke selskap som er involvert, da den britiske regjeringen nekter å gi ut navnene på de bedriftene som de har hjulpet å vinne kontrakter i Irak, melder The Independent.

USA tjener mer

BEGRAVER SINE DØDE: Britiske selskap har tjent milliarder siden invasjonen av Irak våren 2003. Irakere flest har fått livene sine betraktelig forverret på samme tid. Bildet er fra en begravelse i Bagdad i dag. Foto: ALI ABBAS/EPA
BEGRAVER SINE DØDE: Britiske selskap har tjent milliarder siden invasjonen av Irak våren 2003. Irakere flest har fått livene sine betraktelig forverret på samme tid. Bildet er fra en begravelse i Bagdad i dag. Foto: ALI ABBAS/EPA Vis mer

En rekke av bedriftene har gode kontakter med Tony Blairs Labour-parti. Ifølge rapporten, tjener britiske selskap langt mindre enn amerikanske. Men - på to områder er Storbritannias bedrifter en ledende rolle: Bedrifter som leverer sikkerhetstjenester og når det gjelder rådgivingstjenester i forhold til statlige institusjoner og økonomistyring.

  • Her er lista over de britiske selskapene som tjener mest i Irak.