Britiske soldater angrep lovløs politistasjon

76 mishandlede fanger reddet ut. Nok en blodig jul i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Julehøytiden har ikke lagt en demper på de blodige urolighetene i Irak. Utenom en bilbombe og en selvmordsbomber i Bagdad, var dagens største hendelse i Basra.


Med stridsvogner og stormpanservogner stormet britiske soldater en lokal irakisk politistasjon i den sørirakiske byen. Britene hadde fått etterretning på at politistyrken der i stor grad bestod av blodtørstige opprørere, og at de planla massehenrettelse av fanger, de fleste pågrepet og arrestert uten formell mistanke, siktelse, tiltale eller dom.

Ekstremister

- Vi hadde etterretningsopplysninger om at stasjonens enhet for alvorlig kriminalitet ville henrette fangene sine de neste dagene. Derfor bestemte vi oss for å slå til, sier talskvinne for de britiske styrkene i Irak, Jenny Saleh, til nyhetsbyrået AP.

Lokalt politi i Basra-distriktet har ifølge britiske styrker blitt infiltrert av sjiamuslimske militsmedlemmer, og ledelsen for enheten for alvorlig kriminalitet mistenkes for å stå bak dødskvadroner som har herjet området den siste tiden.

Torturerte fanger

Politifolkene ved politistasjonen åpnet ild mot britene i det soldatene nærmet seg stasjonen. Sju av politimennene ble drept, oppgir britiske styrker.

76 fanger ble reddet ut. De fleste bar preg av grov tortur som knuste hender og føtter, sigarett- og elektriske brennmerker og skuddsår i knærne. Da britene var ferdige med evakueringen, jevnet de like så godt hele politistasjonen med jorden.

SPRENGT: Britene så ikke annen utvei enn å sprenge hele politistasjonen for å bli kvitt den korrupte og svært egenrådige politienheten en gang for alle. Foto: Scanpix
SPRENGT: Britene så ikke annen utvei enn å sprenge hele politistasjonen for å bli kvitt den korrupte og svært egenrådige politienheten en gang for alle. Foto: Scanpix Vis mer

- Vi konkluderte med at politienheten for alvorlig kriminalitet har, for å være helt ærlig, tippet helt over. Vi måtte bare bli kvitt den, sier den britiske talsmannen Charlie Burbridge til nyhetsbyrået AP.

Britene mistenker politienheten for å ha bedrevet intern shiamuslimsk politisk rivalisering i regionen, og knytter den ikke direkte til den sekulariserte og langt mer alvorlige volden som herjer nord i landet.

Irakiske forsvarsmyndigheter var informert om dagens aksjon, og sier de godkjente og støttet britenes aksjon mot politistasjonen.

Rammet minibuss

Ni mennesker ble drept da en bilbombe gikk av på en markedsplass i Bagdad. 11 ble skadd.

I Øst-Bagdad slo en selvmordsbomber til inne i en minibuss, og tok med seg tre mennesker i døden. 19 ble skadd.

En annen selvmordsbomber slo til mot en politivaktpost utenfor universitetet i sunnidominerte Ramadi. Tre politimenn ble drept. I går oppga Iraks innenriksminister at 12 000 politimenn har mistet livet etter Saddam Husseins fall i 2003.

Håper på bedre nyttår

Noen av iraks omlag 800 000 kristne våget seg til kirker i Nord-Irak i dag for å delta på julemesse. Men de fleste kristne i Bagdad holdt seg hjemme i frykt for å bli ofre for urolighetene.

De kristne har så langt unngått søkelyset i de blodige urolighetene mellom sunni- og sjiamuslimer, men også kristne har vært direkte mål i enkelte aksjoner.

- Jeg håper det nye året vil bringe gode ting og forene alle irakere, fordi det er ingen forskjell mellom kristne og muslimer, sier kristne Abu Fadi til nyhetsbyrået AP. Han tør ikke oppgi sitt virkelige navn i frykt for sin egen sikkerhet.

- Må gud frelse oss fra dette, sier han.