FAMILIENE KREVER GRANSKNING: Familiene til ofrene har nå kontaktet advokat og har kontaktet Storbritannias forsvarsminister Philip Hammond med krav om gransking.
Foto: Reuters / Danny Lawson/ Scanpix
FAMILIENE KREVER GRANSKNING: Familiene til ofrene har nå kontaktet advokat og har kontaktet Storbritannias forsvarsminister Philip Hammond med krav om gransking. Foto: Reuters / Danny Lawson/ ScanpixVis mer

Britiske soldater anklages for drap på afghanske gutter

Skal ha skutt og drept fire unge gutter fra kloss hold i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drapene skjedde i landsbyen Loi Bagh i Helmand-provinsen 18. oktober, under en militæroperasjon som ble ledet av britiske styrker, muligens spesialsoldater, skriver The Guardian.

De fire guttene skal ha sittet og drukket te da de ble skutt og drept fra kloss hold. Den yngste var bare 12 år gammel, mens de øvrige var 14, 16 og 18 år.

Krever gransking Familiene til ofrene har nå kontaktet advokat og har kontaktet Storbritannias forsvarsminister Philip Hammond med krav om gransking.

- De fire guttene som ble drept synes alle å ha blitt skutt fra kloss hold av britiske styrker. Alle ble drept i et boligområde der britiske styrker hadde kontroll og autoritet, heter det i henvendelsen fra advokaten Tessa Gregory.

Bekrefter operasjon Den NATO-ledede ISAF-styrken har bekreftet at det fant sted en militæroperasjon i landsbyen dagen da guttene ble drept.

Afghanske medier har også rapportert om hendelsen, og en ISAF-talsmann har opplyst at operasjonen i Loi Bagh skjedde i samarbeid med afghanske styrker.

Ifølge Major Adam Wojack ble «fire Taliban-fiender drept i kamp», en beskrivelse familiene til de fire guttene har protestert kraftig mot.

Nakkeskudd - Familiene og naboene avviser helt påstander om at de fire drepte tenåringene hadde noe med opprørere å gjøre. Alle fire var uskyldige tenåringer som ikke utgjorde noen som helst fare verken for afghanske eller britiske styrker, heter det i Gregorys klage til den britiske forsvarsledelsen.

- Etter at soldatene var dratt, ble de fire døde tenåringene funnet liggende side ved side med hodene mot døråpningen. Det var helt klart at kroppene var slept dit og at alle var blitt skutt i hodet og nakken mens de satt på gulvet i gjestehuset og drakk te, lent til veggen, heter det videre.

(NTB)