LIV UTEN PAPPA:  Hassan (t.v) og lillebroren Ali viser fotografen familiebildet fra den gangen da pappaen Baha Mousa også var i live. Men i september 2003 ble den hotellansatte tobarnsfaren anholdt av britiske soldater i Basra, sør i Irak. To dager etter døde faren av det som nå viser seg å være grusom behandling av britiske soldater. Behandlingen av den 26-årige hotellresepsjonisten er et svært seriøst brudd på dispiplinen blant militærets soldater, sier den pensjonerte dommeren og kommisjonslederen William Gage, som ledet etterforskningen. Foto: Essam al-Sudani/Afp/Scanpix
LIV UTEN PAPPA: Hassan (t.v) og lillebroren Ali viser fotografen familiebildet fra den gangen da pappaen Baha Mousa også var i live. Men i september 2003 ble den hotellansatte tobarnsfaren anholdt av britiske soldater i Basra, sør i Irak. To dager etter døde faren av det som nå viser seg å være grusom behandling av britiske soldater. Behandlingen av den 26-årige hotellresepsjonisten er et svært seriøst brudd på dispiplinen blant militærets soldater, sier den pensjonerte dommeren og kommisjonslederen William Gage, som ledet etterforskningen. Foto: Essam al-Sudani/Afp/ScanpixVis mer

Britiske soldater i torturskandale

Den irakiske hotellansatte Baha Mousa døde etter tortur og umotivert vold fra britiske soldater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 26-årige Baha Mousa jobbet som resepsjonist på et hotell i den sørlige byen Basra da bygningen ble stormet av britiske soldater, på jakt etter våpen i september 2003. Irakeren ble slått og drept mens han var i britiske soldaters varetekt, og ble utsatt for «forferdelig og alvorlig umotivert vold», viser en omfattende etterforskning som har pågått i ett år, omtalt av nyhetsbyrået Ap og andre medier i dag.

Bildene av den forslåtte og døde tobarnsfaren vitner om grusomme og langvarige overgrep, og kan få konsekvenser for britiske soldaters renome, som Abu Ghraib-overgrepene fikk for amerikanerne.

Kommisjonslederen, Sir William Gage, sier at «et slikt overgrep ikke skulle ha skjedd og aldri må skje igjen», melder Ap.

Grov mishandling Den hotellansatte Mousa og ni andre irakere ble tatt med til en britisk base i Basra den 14. september 2003.

Soldatenes svært harde behandling av Mousa medførte at han fikk påført 93 skader, deriblant brukket ribben og brukket nese. Obduksjonen viser at han døde av kvelning, etter at han ble tvunget å sitte i en svært ukomfortabel stilling over tid, viser etterforskningen, skriver BBC.

Den 26-årige tobarnsfaren døde to dager etter at han ble anholdt av de britiske soldatene.

Mange visste Ifølge kommisjonsleder Sir William, skal «et stort antall» soldater ha overfalt Mousa og de andre irakerne. Han sa også at mange andre, deriblant flere offiserer, må ha visst hva som pågikk.

Kommisjonslederen fordømmer bataljonen for deres «mangel på moral når det gjaldt å rapportere om overgrepene». Han mener overgrepene mot tobarnsfaren viser en systemsvikt i det britiske forsvaret, og viser til en britisk lov fra 1972. Denne forbyr avhørsmetoder som hette over hode og å tvinge fanger til å stå i ukomfortable stillinger over tid.

Kommisjonslederen viste til det britiske forsvarsdepartementets bruk av forbudte avhørsmetoder i Irak. Behandlingen av tobarnsfaren Baha Mousa blir karakterisert som «sjokkerende og skamfull».

Forsvarsdepartementet sier nå at de vil gå nøye gjennom kommisjonens anbefalinger, men ifølge kilder vil landets soldater fortsette å bruke «enkelte verbale og ikke-fysiske teknikker» for å «skaffe til veie informasjon som kan redde liv».