Britiske soldater i volds-skandale

Mishandlet sivile irakere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Avisa News of the World avslørte søndag en militærskandale i Storbritannia da de presenterte bilder fra en video som i følge avisa viser britiske soldater som mishandler sivile tenåringer i Irak. Hendelsen fant sted i Irak for to år siden.

Bildene viser blant annet åtte uniformerte soldater som drar fire ungdommer inn i et militært bygg. Der blir de utsatt for en serie med slag og spark.

Mens kameramannen går løs på et av sine ofre, kan man høre latter og rop som «Å ja! Å ja! Du skal få! Ja, frekke smågutter! Faens drittunger, faens drittunger. Dø! Ha, ha».

Da den unge gutten roper «Nei! Vær så snill», hermer en av de voldelige soldatene etter stemmen hans.

Bildene fra News of the World kan du se her.

For moro skyld

De sjokkerende bildene ble funnet på en privat hjemmevideo, som angivelig ble filmet «for moro skyld» av en en korporal. News of the World skal ha fått tilgang til videosnutten gjennom en medsoldat som reagerte sterkt på innholdet.

Mishandlingen av de unge guttene var kun en del av en rekke sjokkerende bilder som kom fram i videoen. Tapen viser også andre scener der irakere blir utsatt for grov mishandling av britiske soldater. Blant annet blir en irakisk mann angrepet av tre britiske soldater, som tvinger ham til å knele ved en vegg for deretter å sparke ham hardt i brystet. En død iraker skal også ha blitt sparket i fjeset.

Skal etterforskes

Det britisk forsvarsdepartementet har engasjert britisk militærpoliti til å etterforske saken.

- Vi fordømmer en hver form for mishandling og behandler alltid slike beskyldninger ekstremt alvorlig, heter det i uttalelser fra det britiske forsvarsdepartementet, ifølge BBC. 

Departementet har ikke utdypet etterforskningens karakter.

Det er for øyeblikket 8 000 britiske soldater i Irak. Den britiske hæren har vært stasjonert i Irak siden begynnelsen av den andre Gulf-krigen.