Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Britiske soldater instrueres til å kjøpe ut Taliban-rekrutter

Gordon Brown håper på snarlig tilbaketrekking fra Afghanistan.

VEL HJEMME: Disse soldatene i det 12. artilleriregementet i den britiske hæren er omsider hjemme fra Afghanistan. Britene håper penger kan hjelpe dem å avslutte krigføringen i landet. Foto: REUTERS/Phil Noble/Scanpix
VEL HJEMME: Disse soldatene i det 12. artilleriregementet i den britiske hæren er omsider hjemme fra Afghanistan. Britene håper penger kan hjelpe dem å avslutte krigføringen i landet. Foto: REUTERS/Phil Noble/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): The Times avslører i dag at det i den nye feltmanualen for den britiske hæren står nedfelt en instruks om å bestikke potensielle Taliban-rekrutter.

Soldatene skal betales nok til at det ikke lenger frister å slutte seg til Taliban-styrkene.

Taliban skal ifølge avisa betale omkring 10 dollar pr. dag i lønn til nye soldater.

Sekker med gull
- Det beste våpenet for å slå ned på opprørsstyrker er ikke å skyte, men på kort sikt å bruke «sekker med gull» for å endre sikkerhetsdynamikken, sier generalmajor Paul Newton.

- Men vi må ikke bare kaste gull etter dem. Dette må gjøres på en fornuftig måte, understreker Newton.

Newton påpekte at britene har høstet positive erfaringer fra å bistå opiumsbønder med pengestøtte, mot at bøndene sluttet å produsere opiumsvalmuer - råstoffet til heroin.

Opiumsoptimisme
Ifølge FNs oversiktsrapport om opiumsdyrking i Afghanistan, som ble publisert i september, har opiumsproduksjonen i landet gått ned med 10 prosent og foredlingen av råopium med 22, mens antallet opiumsfrie provinser har økt fra 18 til 20.

Avsløringen kommer en drøy måned etter at italienske NATO-styrker bestakk Taliban til å angripe franske styrker - gjennom å vente med å angripe til etter at italienerne hadde forlatt Uzbin-dalen like utenfor Kabul 18. august i fjor.

Italienernes spill kostet ti franske ISAF-soldater livet.

Sammen med instruksen om å bruke penger som våpen, kommer det også en oppfordring om å tørre å gå inn i samtaler med opprørsledere som står bak vestlige dødsfall.

Optimistisk Brown
Hensikten med den nye instruksen er å få en fortgang i avviklingen av krigen i Afghanistan - og således også en erkjennelse om at den tidligere strategien, som var meislet ut etter aksjonene i Nord-Irland, ikke har fungert.

Gordon Brown går samtidig ut og erklærer, ifølge The Guardian, at han håper å spikre en dato for å trekke de britiske styrkene ut av Afghanistan.

Statsministeren sa han håper det vil bli fastsatt en dato på en FN-konferanse i London i januar neste år.

- Siden januar 2008 har vi drept sju av toppnavnene i Al-Qaida. Vi har rystet organisasjonen, sa Brown.

Her finner du en oversikt over lederskikkelsene i nettverket.

Vil ikke kommentere
Kommunikasjonsrådgiver Marita Wangberg i Forsvarsdepartementet ønsker ikke å kommentere britenes nye instruks direkte, men understreker at dette ikke er noe som kunne være aktuelt for norske styrker å slutte seg til.

- Norske styrker driver ikke med betaling av Taliban, slår Wangberg fast overfor Dagbladet.

ROSTE STYRKENE: Statsminister Gordon Brown håper å kunne spikre en dato for britisk tilbaketrekking i januar neste år. Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth/Scanpix
ROSTE STYRKENE: Statsminister Gordon Brown håper å kunne spikre en dato for britisk tilbaketrekking i januar neste år. Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media