Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Britiske soldater såret i Afghanistan

To britiske kommandosoldater er såret under operasjoner inne i Afghanistan, opplyser militære kilder til The Sunday Times.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge avisen har de britiske soldatene vært i kamp med Taliban-styrker ved flere anledninger, men har ikke lidd tap.

- Et par karer har fått hull i seg, men ingenting livstruende, sier en høytstående britisk militærkilde til avisen.

Ifølge kilden ble de to kommandosoldatene evakuert til skip i Golfen, der de fikk behandling av medisinsk personell.

- Ingen drept

Amerikanske kommandostyrker har ifølge The Sunday Times lidd større tap, men ingen amerikansk soldat skal til dags dato være drept eller savnet i Afghanistan.

- Vi har hatt et antall skader, men det store flertall av disse har bestått i brukne bein og skader fra fallskjermhopp og klatring - ulykker snarere enn fiendtlige angrep, sier en kilde i Det hvite hus til avisen.

- Noen av våre gutter er også truffet av fienden, men de ble all e sendt til sykehusfasiliteter og så vidt meg bekjent er tilstanden ikke alvorlig for noen av dem, sier kilden.

- I alt vil jeg si at det dreier seg om færre enn 20, sier kilden.

Samsvarer dårlig

Uttalelsen samsvarer dårlig med en tidligere innrømmelse fra USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld, om at 31 amerikanske soldater ble skadd bare under den første kommando-operasjon i Afghanistan 20. oktober.

Mens Rumsfeld hevdet at det bare dreide seg om lettere «selvpåførte» skader, avslørte den amerikanske gravejournalisten Seymour Hersh at 12 soldater ble såret i et Taliban-bakhold, tre av dem alvorlig.

Kilder som den engelske avisen The Guardian betegnet som «pålitelige og uavhengige» opplyste samtidig at det ble funnet store mengder blod på stedet det slaget fant sted, samt «en amerikansk fot».

- Absolutt usann

Lørdag skrev en pakistansk avis at minst 35 amerikanske soldater ble drept og mange såret da gikk i et bakhold i det sørlige Afghanistan fredag.

Ifølge The News, som viste til anonyme kilder, ble levningene fraktet med helikoptre til den pakistanske flybasen i Jakobabad, og der båret over i amerikanske transportfly.

Amerikanske talsmenn avviser historien som rent oppspinn.

- Denne historien er absolutt usann. Ingen av våre soldater ble drept i Afghanistan fredag, sa Pentagon-talsmannen David Lapan lørdag.

NTB

Hele Norges coronakart