Britiske soldater slippes fri

Irans president løslater de 15 soldatene som en gave til Storbritannia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): De 15 britiske soldatene som har vært i iransk fangenskap i nesten to uker, blir satt fri , sa president Mahmoud Ahmadinejad på en pressekonferanse i Teheran i 15-tida.

Konflikten

• 15 britiske marinegaster og - soldater ble pågrepet av iranske styrker nord i Persiabukta 23. mars.

• Iranske myndigheter sier britene befant seg i iransk farvann da de ble arrestert. Britiske myndigheter insisterer på at soldatene patruljerte irakisk farvann da de ble tatt til fange.

• Flere av soldatene er blitt vist fram på iransk TV, hvor de har bekreftet at de hadde krysset grensen mot Iran da de ble pågrepet. Britiske myndigheter mener britene er blitt presset til å komme med falske tilståelser.

• Konflikten om de 15 soldatene har oppstått på et tidspunkt hvor forholdet mellom Iran og vestlige land i utgangspunktet er spent på grunn av striden rundt det iranske atomprogrammet.

(NTB)

Soldatene skal ifølge ham løslates umiddelbart etter pressekonferansen.

Fikk medaljer

Presidenten sir han er lei seg for måten britene har håndtert situasjonen på, men sier at løslatelsen er en gave fra ham til Storbritannia.

Selv om presidenten mener Iran har rett til å reise en rettssak mot soldatene, slipper de altså fri. Han uttalte også at han håper at Tony Blair ikke skal straffeforfølge soldatene - et svært lite sannsynlig scenario i utgangspunktet.

I starten av pressekonferansen fikk mennene som var ansvarlig for arrestasjonen av soldatene en æresmedalje av presidenten - det var altså før Ahmadinejad kunngjorde at britene nå slipper fri..

- Britene har vært aggresive, og har uheldigvis valgt en kompromissløs linje, sa Ahmadinejad på pressekonferansen.

Slutt på diplomatisk krise

<strong><B>PROVOSERER:</strong></B> Dagens pressekonferanse hadde en svært spesiell oppbygningen. Her får de militære sjefene som gjennomførte arrestasjonen av britene medaljer i starten av seansen. Foto: VAHID SALEMI / AP / SCANPIX
PROVOSERER: Dagens pressekonferanse hadde en svært spesiell oppbygningen. Her får de militære sjefene som gjennomførte arrestasjonen av britene medaljer i starten av seansen. Foto: VAHID SALEMI / AP / SCANPIX Vis mer

Den svært betente konfikten oppsto da 15 personer fra mannskapet til den britiske fregatten HMS Cornwall ble tatt i iransk forvaring etter at de ble omringet av iranske marineskip og hentet med tvang under et rutineoppdrag i den persiske gulfen 23. mars.

Storbritannia har hele tiden fastholdt at britene aldri var i iransk farvann, mens Iran har publisert videopptak av soldatene der de «tilstår».

Presidenten spør hvordan de europeiske landene ville reagert, og sier at britiske myndigheter har løyet for befolkningen når de sier at de ikke var i iransk farvann. Han beskriver imidlertid iranerne som et fredselskende folk, som har vist at de klarer å stå imot et internasjonalt press. 

Striden mellom Iran og Storbritannia begynte da 15 britiske marinesoldater ble arrestert fordi de angivelig befant seg i iransk farvann.

Tidligere i talen fortalte presidenten om situasjoner der det iranske prestestyret har vært i konflikt med den vestlige verden, muligens som en parallell til temaet om konflikten med Storbritannia. Han har også kommet med kraftig kritikk av FNs sikkerhetsråd.

Storbritannia bekreftet tidligere på onsdag at de har direkte kontakt med iranske myndigheter og at det øker muligheten for en diplomatisk løsning på saken om de 15 arresterte britiske marinesoldatene, ifølge NTB.

Britiske soldater slippes fri
<B>FRIGIS:</B> 15 britiske soldater har vært i iransk fangenskap siden 23. mars, da de plutselig ble omringen av marinefartøyer fra Iran under et rutineoppdrag i den persiske gulfen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer