Britiske soldater stjeler våpen i Irak

Smugles fra Irak og havner hos kriminelle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Britiske soldater er satt under etterforskning, etter at det er funnet nok et skjulested fullt av våpen. Det er Forsvarsdepartementet som har tatt initiativet til granskningen, skriver den britiske avisa The Independent. Soldatene skal ha planlagt å frakte våpnene tilbake til Storbritannia.

Våpnene er stjålet fra en irakisk politistasjon, og er blant de største våpenbeslagene som er gjort blant britiske styrker.

Funnet har ført til en økende bekymring om at våpen konfiskert av britiske tropper i Irak og Afghanistan smugles hjem, og havner i hendene på britiske kriminelle.

Gjemmes i bensintanken

Frykten for at våpen fra krigssoner forsterker Storbritannias økende kriminalitet, har ført til samtaler på høyt nivå mellom Forsvarsdepartementet og Innenriksdepartementet. Samtidig har det blitt flere inspeksjoner av britiske militærbaser og konvoier. Her har det blitt funnet våpen gjemt i blant annet bensintanken til militære kjøretøy og i kanonløpet til stridsvogner.


Drapet på Rhys Jones (11)
i august i år er en av de store kriminalitetssakene som har rystet Storbritannia det siste året. 11-åringen spilte fotball på en parkeringsplass da han ble skutt og drept av en syklist som kjørte forbi.

Etter den tragiske hendelsen satte myndighetene i gang en rekke tiltak for å få bukt med den økende våpenkriminaliteten. Inspeksjoner blant soldater er en del av dette.

Aner ikke omfanget

MANGE GJEMEMSTEDER: 
Det er funnet våpen i både bensintanken og kanonløpet til flere militære kjøretøy. Foto: AFP
MANGE GJEMEMSTEDER: Det er funnet våpen i både bensintanken og kanonløpet til flere militære kjøretøy. Foto: AFP Vis mer

- Dessverre finner våpen som har blitt stjålet av britiske militære i Irak veien til det kriminelle markedet. Vi vet ikke omfanget, men prøver å komme til bunns i dette sammen med Forsvarsdepartementet, sier Jon Murphy, koordinator i  det britiske politilederforbundet.

Problemet er ikke nytt. I forrige måned ble blant annet to britiske soldater dømt for å ha smuglet stjålne våpen ut av Irak. De to var del av en større smuglerbande som opererte i irakiske Basra, fra oktober 2004 til april 2005.