Britiske soldater tatt til fange av opprørerne

Mulig forsøk på å få diplomatisk anerkjennelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Åtte britiske spesialsoldater fra Special Air Service (SAS) har blitt tatt til fange av opprørerne i Libya.

Ifølge kilder Sky News har snakket med blir soldatene holdt i byen Benghazi, som har vært sentrum for opprøret mot landets despot Muammar Kadhafi.

Ifølge den britiske kringkasterens kilder var de åtte soldatene del av en gruppe på 22 soldater og en diplomat som trolig skal ha blitt droppet fra et helikopter i et område sør for Benghazi.

Det britiske utenriksdepartementet og forsvarsdepartement vil verken bekrefte eller avkrefte opplysningene.

Den libyske eksilgruppen Human Rights Solidarity, som har tilhold i Genève, bekrefter at opprørerne holder åtte britiske kommandosoldater, melder NTB.

Den britiske forsvarsministeren Liam Fox har uttalt at en "liten diplomatisk gruppe" er til stede i Benghazi for å snakke med opprørerne. Han ville ikke kommentere rapportene om at SAS-soldatene som skulle passe på diplomatene hadde blitt tatt til fange.

- Vi er i kontakt med dem, men det vil være upassende for meg å kommentere dette, sier Fox.

Det er ventet at de fangede soldatene vil bli sluppet fri i dag eller i morgen.

Det er blitt spekulert om fengslingen kan være et forsøk fra opprørernes side for å sikre diplomatisk anerkjennelse av det midlertidige libyske rådet.

- Følelsen i London er at opprørerne som har tatt soldatene til fange er ute etter å gjøre et eksempel ut av saken, uttalte Sky News forsvarskorrespondent Niall Paterson, som la til:

- Det er lite som tyder på at dette vil ende på en dårlig måte.

En annen forklaring er at SAS-soldatenes tilstedeværelse skal ha provosert de libyske opprørslederne, som dermed beordret de væpnede og sivilt kledde soldatene fengslet.

De frykter at Kadhafi skal bruke soldatenes nærvær som bevis for en vestlig intervensjon i landet, og utnytte dette for å samle støtte i folket.