SELGER SEX: Flere og flere studenter i Storbritannia livnærer seg på sexsalg. Foto: AFP
SELGER SEX: Flere og flere studenter i Storbritannia livnærer seg på sexsalg. Foto: AFPVis mer

Sexarbeid

Britiske studenter tyr til sexsalg

Sexarbeid har blitt løsningen for flere og flere studenter i Storbritannia.

Flere og flere unge mennesker tyr til sexarbeid for å finansiere studietida i Storbritannia, ifølge Independent.

Høyere levekostnader og høyere priser for utdanning er blant grunnene til at unge tyr til den noe utradisjonelle ekstrajobben. Ifølge Independent har også mobilapper gjort terskelen lavere for å ty til sexarbeid som inntektskilde.

Skal ha blitt truet med utvisning

Det ser imidlertid ut til at universitetene selv lukker øynene for utviklinga. Flere universiteter skal blant annet ha forsøkt å hindre grupper som jobber med å hjelpe sexarbeidere, i å gjøre nettopp det.

Blant annet skal en student som på grunn av pengemangel ble tvunget til å selge sex ha blitt kastet ut av hjemmet sitt og truet med utvisning fra universitetet.

The English Collective of Prostitutes (ECP) jobber med å avkriminalisere prostitusjon, og sier til Independent at antallet studenter som har kontaktet dem fordi de ser seg nødt til å selge sex, har økt.

Talsperson for ECP, Laura Watson, forteller at økonomiske vanskeligheter er hovedårsaken til at sexarbeidet øker blant studenter.

- Vi ser at de fleste jobber for hverdagslige behov, men noen jobber også for å betale studieavgiften, forteller hun.

En ikke navngitt 22 år gammel student Independent har snakket med, jobber også som sexarbeider. Hun tydde til jobben som 18-åring, fordi hun ikke hadde råd til å betale husleia. Hun skal også ha forsøkt å finne andre jobber, men lite fungerte.

- Det ble tydelig at jeg ikke hadde noen andre muligheter, forteller hun.

Ønsker mindre diskriminering

22-åringen har planer om å ta en mastergrad og kanskje etter hvert en PhD.-utdanning, og tror det vil være nødvendig å selge sex for å få planene gjennomført.

- Jeg elsker akademia og utdanning, og jeg har alltid gjort det. Jeg tror også det vil være eneste mulighet for meg til å komme ut fra sexarbeidet. Det gir flere muligheter for dem som ikke har så mye, sier hun.

The National Union of Students (NUS) i Storbritannia har forsøkt å skape mer oppmerksomhet rundt sexarbeidere, i håp om at de skal møte mindre diskriminering. Bare et fåtall av universitetene i landet har imidlertid blitt med på kampanjene.

- Universitetene er bekymret for den dårlige presseoppmerksomheten. De er avhengige av positiv oppmerksomhet for at pengene skal komme inn, sier Watson.

En talsperson for universitetene i Storbritannia sier at de er opptatt av studentens velvære.

- Samtidig som vi anerkjenner at de er voksne mennesker, har alle universitetene et ansvar for å ta vare på studentene sine. Dette innebærer å beskytte deres ve og vel, for å stSøtte dem i læring, og oppfordre til lovlig, sikker og sunn oppførsel, men ikke diktere hva denne oppførselen innebærer.

Ikke alene

Storbritannia er for så vidt ikke det eneste landet hvor studenter tyr til liknende valg grunnet pengemangel.

Tidligere i vinter skrev Universitas om studentene i Romania som betaler husleien ved å chatte, strippe og onanere på kamera.

- Etter to måneder med dette har jeg tjent like mye som på to år i en vanlig jobb, uttalte en såkalt «cam-boy» seg til studentavisa.

Videre mente vedkommende at Romanias lave lønninger var grunnen for at bransjevalget var blitt så populært, og med det ført til at «cam-industrien» hadde skutt i været.

- En universitetsgrad vil gjøre liten forskjell når det kommer til økonomien min, sa han.

Svært mange av dem som er involverte i denne «cam-industrien» er studenter, da flere rumenske universiteter tar skolepenger, husleien er høy og en institusjon som Lånekassen ikke eksisterer.

Nøyaktige tall på hvor mange studenter som er involverte i bransjen er imidlertid vanskelig å finne, ettersom myndighetene i landet ikke anerkjenner at den i det hele tatt finnes – og det selv om de rundt 3000 studioene som driver virksomheten betaler skatt.