SNART UTE: Britiske styrker, her fra Basra i Sør-Irak, skal etter planen være ute av det okkuperte landet i løpet av neste år. Foto: ALI AL-SAADI/AFP/SCANPIX
SNART UTE: Britiske styrker, her fra Basra i Sør-Irak, skal etter planen være ute av det okkuperte landet i løpet av neste år. Foto: ALI AL-SAADI/AFP/SCANPIXVis mer

Britiske styrker forlater Irak

Den seks år lange okkupasjonen går mot slutten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Britenes seks år lange okkupasjon av Sør-Irak går mot slutten, og de siste britiske soldatene vil forlate Basra innen utgangen av juni.

Britene kommer ikke til å overlate sikkerheten i området til irakerne, men vil bli erstattet av en stor amerikansk styrke, opplyser en høytstående britisk forsvarskilde til The Guardian.

Timeplanen for den britiske tilbaketrekningen vil trolig først bli offentliggjort av statsminister Gordon Brown over nyttår, men ifølge London-avisen vil nedtrappingen starte i mars.

Britiske og amerikanske militære ledere har i flere måneder planlagt den britiske tilbaketrekningen og vurdert hvilke sikkerhetsmessige følger det kan få.

Ifølge planen som nå ligger på bordet, vil så å si alle de 4000 britiske soldatene i Basra-området være ute innen utgangen av juni.

Rundt 300 instruktører blir etter oppfordring fra irakiske myndigheter værende, for å trene opp den irakiske marinen og bistå i arbeidet med å etablere stabsskoler for irakiske offiserer.

Utstyret, som består av alt fra stridsvogner til telt, skal fraktes tilbake til Storbritannia, med unntak av helikoptre og førerløse overvåkingsfly som skal videresendes til Afghanistan.

Flere tusen amerikanske soldater skal erstatte britene i Basra, og blant annet beskytte de mange kolonnene med forsyninger som ruller inn fra Kuwait.

(NTB)