Britiske styrker i offensiv i Afghanistan

Ikke unaturlig at norske styrker hjelper dem, melder Forsvarets Overkommando.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Britiske kommandosoldater har innledet operasjoner i det østlige Afghanistan. -Det er ikke unaturlig at norske styrker understøtter operasjonen, sier pressetalsmann i Forsvarets overkommando, major Petter Lindqvist.

Han kan ikke på stående fot bekrefte eller avkrefte at de norske spesialstyrkene deltar i operasjonen.

Også amerikanske og afghanske soldater deltar i operasjonen, som har pågått i flere dager og konsentrerer seg om et område i Øst-Afghanistan som tidligere var kjent som en al-Qaida og Taliban-base. Den har fått navnet «Operasjon Ptarmigan», etter en liten arktisk fugl.

Rundt 1.700 britiske soldater begynte å ankomme Afghanistan i slutten av mars, i britenes største utplassering av soldater i kamp siden Golf-krigen.

- De blir der til jobben er gjort, sa oberstløytnant Paul Harradine, på spørsmål om hvor lenge operasjonen vil vare.

Statssekretær i det britiske forsvarsdepartementet, Adam Ingram, sier jakten på den terrormistenkte Osama bin Laden, fortsatt er et av hovedmålene for operasjonen. Det er ingen som har bekreftet at bin Laden oppholder seg i Afghanistan.

Ikke unaturlig

Major Petter Lindqvist sier alle de militære operasjonene i Afghanistan er en del av den amerikanskledede operasjonen «Enduring freedom», og at det ikke er unaturlig at de norske styrkene understøtter deloperasjoner som «Operasjon Ptarmigan».

- Jeg kjenner ikke til om nordmenn er direkte med, men det er ikke unaturlig, i og med at de norske styrkene understøtter slike deloperasjoner av «Enduring freedom», sier Lindqvist til NTB.

Forsvarets overkommando vil fortsatt ikke opplyse hvor mange som er med i de norske spesialstyrkene.

Norge har, i tillegg til spesialstyrkene, 14 mineryddere som er under amerikansk kommando som en del av «Enduring freedom». I tillegg kommer 15 minedykkere som inngår i den internasjonale sikkerhetsstyrken, ISAF i Kabul.

Tre-fire norske offiserer jobber dessuten med transportoppgaver, som flydirigering, i ISAF.

Får behandling

Den norske minerydderen Torbjørn Sæterbø fra Oslo, som ble alvorlig skadd under minerydding 5. april, får behandling ved sykehus i Östersund i Sverige. - De er spesialister på øyeoperasjoner. Han har gjennomgått en rekke operasjoner, og det er for tidlig å komme med bastante konklusjoner om hvordan det går, sier Lindqvist. Ulykken gikk spesielt hardt utover Sæterbøs øyne, og han fikk i tillegg brannskader i ansiktet. Sæterbø er gift, og familien får nå bistand av en egen gruppe befal i Forsvaret.

Gransking i gang

Granskingskommisjonen fra Forsvaret som har etterforsket ulykken, kom før helgen tilbake til Norge, etter nesten en hel uke i Afghanistan.

- De har gjennomgått arbeidsrutiner, og prosesser i forbindelse med mineryddingen for å avdekke forhold rundt hendelsen, sier Lindqvist.

Rapporten vil bli lagt fram for Distriktskommando Østlandet, men konklusjonen vil ikke være klar før om minst en uke, ifølge Lindqvist, som ikke er sikker på om hele rapporten vil bli offentliggjort.

En egen stressmestringsgruppe fra Forsvaret var også i Afghanistan i forrige uke for å hjelpe soldatene med å gjennomarbeide det som er skjedd, for å redusere belastningen ved en slik ulykke.

- Det er viktig at avdelingen så fort som mulig kommer inn i rutinene igjen. De har et oppdrag de skal gjøre, og det er viktigere enn noen gang at de holder hodet klart, sier Lindqvist. Alle de norske minerydderne er i arbeid igjen.

(NTB-AFP-Reuters)

<B>I AFGHANISTAN: De britiske styrkene skal nå ha startet offensiven. Her fra flybasen i Bagram i Afghanistan.
<B>HAR STARTET OFFENSIVEN: Britiske soldater har sluttet seg til amerikanske og afghanske soldater i en offensiv mot al-Qaida og Taliban i Øst-Afghanistan.