Britiske styrker satt i Libya-beredskap

NATO har instruert sine generaler om å forberede seg på alt.

TIL LIBYA?: Britiske jagerfly og spesialstyrker er satt i kontinuerlig beredskap, muligens for å implementere det planlagte flyforbudet over Libya. Foto: EPA/JACK PRITCHARD
TIL LIBYA?: Britiske jagerfly og spesialstyrker er satt i kontinuerlig beredskap, muligens for å implementere det planlagte flyforbudet over Libya. Foto: EPA/JACK PRITCHARDVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens kaoset råder i Libya skal NATO-generaler tidligere denne uken ha blitt instruert til å forberede seg  på «alle eventualiteter» ifølge The Guardian.

The Guardians korrespondent, Richard Norton-Taylor, skriver fredag kveld at britene vil sende militære rådgivere for å hjelpe opprørsledere i Benghazi og andre byer i østlige deler av Libya i kampen mot Kadhafi.

Benghazi skal være under kontroll av opprørere og er nå setet for den provisoriske regjeringen satt ned av den forrige justisministeren Mustafa Al-Jeleil. Fredag meldte nyhetskanalen Al-Jazeera og nyhetsbyrået AP at våpenlagrene utenfor byen ble bombet av Kadhafi-lojale styrker.

Jagerfly og elitesoldater Nå skal den britiske regjeringen være i ferd med å utplassere jagerfly av typen Eurofighter Typhoon i den britiske basen Akrotiri på nærliggende Kypros, ifølge Guardians korrespondent.

Flybasen er en av de to såkalte suverene flybasene under britisk kontroll på Kypros, såkalte oversjøiske territorier.

Tidligere vurderte EU, Nato og USA å innføre en flyforbudssone i Libya. Hensikten var ment å hindre Kadhafis fly å ta av og hindre dem fra å bombe sitt eget folk.

Den skal også ha satt sine spesialstyrker på døgnkontinuerlig beredskap. Dette skal dreie seg om 3. bataljonen i Det skotske kongelige regimentet (The Royal Regiment of Scotland), også kalt the «Black Watch».

Statssekretær i Utenriksdepartementet, Espen Barth Eide, har tidligere denne uken advart mot utenlandsk inngripen i Libya.

Les: - Viktig at libyere lager sin egen revolusjon

Fredsplan? Samtidig er det full forvirring om fredsplanen lagt frem av Venezuelas president Hugo Chavez. Etter at Kadhafi skal tilsynelatende ha godtatt planen, ble den senere avvist av en av hans sønner, Saif.

- Jeg setter pris på initiativet, men vi trenger ingen hjelp fra Venezuela, sa Saif på torsdag ifølge Reuters

Men nå skal den libiske viseutenriksministeren Khaled Kaim på vegne av Libya akseptert planen. Den går ut på å sette ned en komité av afrikanske, asiatiske og latinamerikanske land for å «skape internasjonal dialog og hjelpe til med å gjenopprette fred og stabilitet».

- Vi aksepterer initiativet lagt frem av Chavez, skal Kaim ha sagt ifølge Reuters.

Les også: - Bør vi intervenere?