Britiske tenåringer lurte til seg millioner da de hevdet å ha laget en aksjerobot

«Aksjeroboten» lurte 75 000 investorer til å kjøpe seg inn i selskap - håvet samtidig inn i andre enden da de rådet andre klienter til å dumpet aksjene.

LURTE 75 000 INVESTORER: Britiske tenåringer lurte til seg millioner av kroner fra hovedsaklig amerikanske investorer da de hevdet at de hadde utviklet en aksjerobot. Foto: Reuters/Jessica Rinaldi/Scanpix
LURTE 75 000 INVESTORER: Britiske tenåringer lurte til seg millioner av kroner fra hovedsaklig amerikanske investorer da de hevdet at de hadde utviklet en aksjerobot. Foto: Reuters/Jessica Rinaldi/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Amerikanske investorer trodde de kjøpte tilgang til en sofistikert aksjevelger-robot kalt «Marl.».

Men de betalte egentlig millioner av kroner til de britiske tvillingbrødrene Alexander og Thomas Hunter, som bare var 16 år da det hele startet i 2007.

For roboten eksisterte ikke.

Håvet inn millioner Aksjene som ble valgt ut av «roboten» var i selskaper Hunter-tvillingenes klienter hadde verdier. Med en gang aksjeverdien steg som følge av at de som lot seg lure kjøpte seg inn, solgte klientene seg ut, melder BBC.

Dermed tjente de heftige summer fra klientene som solgte seg ut - i tillegg til beløpene de svindlet til seg fra de nesten 75 000 investorene som lot seg lure.

Det amerikanske handelstilsynet SEC mener tvillingbrødrene skal ha klart å lure til seg hele 1,2 millioner dollar - omtrent 6,8 millioner kroner - som følge av investorene som skal ha blitt overbevist om at de hadde laget et svært sofistikert dataprogram som kunne identifisere aksjer som ville stige i verdi.

Hunter-tvillingene brukte primært to nettsteder for å hovedsaklig rette seg mot intetanende investorer i USA, og solgte dem «hjemmeversjoner» av programvaren de hadde funnet opp til 97 dollar og et abonnement på et nyhetsbrev for 47 dollar.

Fikk over 10 millioner fra klienter På et annet nettsted skrøt de av sin evne til å få aksjepriser til å stige gjennom sine nettverk og nyhetsbrev, melder Businessweek.

Ifølge Forbes skal de ha tjent minst 1,8 millioner dollar - over 10,3 millioner kroner -  fra klientene som betalte dem for å få aksjeverdiene til å stige. I starten ble beløpene overført til deres britiske konto, men etter at britiske myndigheter tok beslag i kontoene, har beløpene gått til en konto i Panama.

- Mens de promoterte sitt såkalte gjennombrudd innenfor investeringteknologi på to nettsteder, økte Hunter-tvillingene inntekten som aksjepromotører på en tredje, sier Thomas Sporkin i avdeling for markedsetterretning i det amerikanske handelstilsynet SEC.

Tvillingene er nå 20 år, men på deres nettsted beskriver Tom Hunter seg selv som en 23 år gammel aksjemegler. Her skryter de videre over deres evne til å hjelpe klienter med å få økt aksjeverdiene i selskaper.

Fikk 161 prosent fortjeneste SEC har nå saksøkt 20-åringene, og vil legge ned påstand om å blokkere tvillingene fra aksjeindustrien og pålegge dem å betale pengene de lurte til seg fra investorer. De vil også legge ned påstand om ytterligre finansielle sanksjoner.

Etter suksessen i 2007 begynte de også selv å investere i selskaper, for så å selge seg ut.

Ifølge SEC skal Alexander Hunter rundt juletider i 2008 ha kjøpt 22 000 aksjer i Teletouch Communications for 16 cent per aksje. Så sendte han ut et nyhetsbrev. Etter en kort stund solgte han seg ut igjen, først på 30, så 40 og til slutt 51 cent per aksje. Totalt skal han ha fått 161 prosent fortjeneste på investeringen.