Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Britiske trålere spionerte på russerne

Britiske myndigheter innrømmer for første gang at de brukte trålere til å spionere på Sovjetunionen under den kalde krigen. Innrømmelsen er fremprovosert av en ny TV-dokumentar om tråleren «Gaul» som sank utenfor norskekysten i 1974.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rett etter havariet begynte spekulasjonene om at båten var involvert i militær spionasje på sovjetiske marinebevegelser i Barentshavet. Fram til i går har britiske myndigheter hevdet at ingen britiske trålere drev med noen som helst form for spionasje.

Ikke «Gaul»

Ifølge den britiske avisen The Times hevdet talsmenn for forsvarsdepartementet i går at «åra før 1974 assisterte et begrenset antall fartøyer regjeringen med spesifikke etterretningsoppdrag».

 «Gaul» skal likevel ikke være blant dem.

 Innrømmelsen er trolig en følge av et nytt dokumentarprogram om Gaul-saken som NRK og de britiske fjernsynsselskapene Anglia, Channel 4 har laget sammen. Dokumentaren vises på NRK TV1s «Brennpunkt Spesial» kl 21.40 i kveld.

 Ifølge NRK har de beviser for at minst 50 britiske trålere var involvert i militær etterretning i våre havområder.

 Militære etterretningsoffiserer, forkledt som fiskere, reiset gjennom Norge og gikk om bord i trålerne i nordnorske havner før båtene gikk inn i havområdene.

Hele Norges coronakart