Britiske Vickers overtar Ulstein

Britiske Vickers overtar hele Ulstein-konsernet unntatt skipsverftet i Ulsteinvik for 304 millioner engelske pund - cirka 3,8 milliarder norske kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overtakelsen vil skape vekst i Ulsteinvik og styrke hele det norske marine miljøet, lover storeier Idar Ulstein.

Litt vemodig på det personlige plan er det nok for styreformannen i Ulstein Holding ASA å selge sin aksjepost i familiebedriften fra 1917 til britene. Men Idar Ulstein viser til sitt ansvar for bedriften og aksjonærene i det børsnoterte Ulstein-konsernet, og er meget godt fornøyd med løsningen som ligger på bordet.

- Det er en meget god industriell løsning, forsikret han da oppkjøpet ble presentert for presse og meglere i Oslo i dag.

Idar Ulstein er den største aksjonæren i Ulstein Holding med vel 2,5 millioner aksjer. Det er 59 aksjonærer med over 100.000 aksjer. Litt over halvparten av aksjonærene har til nå akseptert tilbudet fra Vickers, som vil ha alle aksjene på sin hånd.

Kontant oppgjør

Ulstein-eierne får kontant oppgjør, et aksjebytte har ikke vært tilbudt. Prisen blir drøyt 180 kroner per aksje, mer enn dobbelt så mye som aksjeverdien var satt til da Ulstein ble suspendert fra børsen for en ukes tid siden.

Det er Ulstein - som ett av verdens ledende produsenter av marin teknologi som propeller og dekks- og styremaskiner - Vickers vil overta. Skipsverftet i Ulsteinvik der 900 av de 4.150 Ulstein-ansatte holder til, er britene ikke interessert i.

Derfor er det inngått en avtale om tilbakekjøp av skipsverftet for til sammen 175 millioner kroner. En gruppe under ledelse av Idar Ulstein vil forestå tilbakekjøpet sammen med de andre av dagens aksjonærer som er interessert.

Stiller garanti

Gruppa garanterer for den videre driften av skipsverftet. Verftets nye eierselskap vil hete UMV Holding og får trolig Idar Ulstein som styreformann.

Idar Ulstein sier det blir tilført Ulstein betydelig kapital og kompetanse med oppkjøpet. Hovedkontoret for hele Vickers avdeling for marin teknologi, med selskaper blant annet i Sverige og Finland, vil nå legges til Ulsteinvik.

- Det er ikke tvil om at dette vil styrke norsk skipsbyggingsmiljø og hele det marine miljøet i Norge, understreker Ulstein.

Selv er han tilbudt styreplass både i Vickers marine divisjon og i styret for hele Vickers-konsernet.

Nye arbeidsplasser

En vekst i antall arbeidsplasser knytter Idar Ulstein først og fremst til propellfabrikken i Ulsteinvik og produksjonen av den såkalte pod-propellen.

Han sier det dreier seg om «mange titalls» arbeidsplasser. Ulstein har i dag problemer med å skaffe nok arbeidskraft, men Idar Ulstein regner med at det blir lettere med de signaler som nå kommer fra arbeidsmarkedet.

(NTB)