Nav-skandalen:

Britt (38): - Jeg ble behandlet som en kriminell

Britt er en av dem som ble dømt for trygdesvindel på feil grunnlag. Hun forteller om marerittet som utspilte seg etter at hun ble syk i 2009.

NAV-SKANDALE: Britt forteller om hvordan hennes opphold i Danmark førte til at hun ble dømt for trygdebedrageri. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
NAV-SKANDALE: Britt forteller om hvordan hennes opphold i Danmark førte til at hun ble dømt for trygdebedrageri. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I går ettermiddag kom sjokknyheten: Minst 48 personer er dømt for trygdesvindel på feil grunnlag. I likhet med «Signe», som i går fortalte til Dagbladet at hun ble dømt til å gå med fotlenke, forteller Britt (38) at hun brøt sammen i tårer da nyheten om Nav-skandalen kom.

«Er det virkelig mulig at det endelig ordner seg», forteller hun til Dagbladet at hun tenkte. Hun er en av de ni som har blitt dømt i Oslo tingrett som skal være omfattet av skandalen.

- Det virket så grovt, hensynsløst og umenneskelig hvordan det hele ble håndtert, sier Britt.

NAV-SKANALDE: NAV-direktøren, riksadvokaten og arbeidsministeren holdt mandag en pressekonferanse. Her kom det fram at minst 36 personer er uriktig dømt til fengsel for å ta med seg trygdeytelser til andre EØS-land. Vis mer

Syk etter vaksine

I 2016 ble hun dømt i Oslo tingrett. Hun forteller at det hele startet i 2009. Britt ble syk etter at hun tok vaksinen mot svineinfluensa, som hun fikk på jobb.

BRITT: Britt ønsker ikke å ha etternavnet sitt eller et bilde av ansiktet sitt på trykk. Foto: Privat
BRITT: Britt ønsker ikke å ha etternavnet sitt eller et bilde av ansiktet sitt på trykk. Foto: Privat Vis mer

- Jeg fikk arbeidsavklaringspenger fra Nav. Jeg fikk beskjed om at det eneste jeg kunne gjøre for å bli frisk, var å hvile. Jeg snakket med saksbehandler om at min kjæreste bor i Danmark og muligheten for å være hos han.

Britt sier at saksbehandleren ga inntrykk av at det skulle være i orden, så lenge hun oppfylte aktivitetsplanen sin - som hun hevder bare inneholdt hvile - og kom tilbake hvis det var avtaler med Nav.

- Jeg skulle bare hvile. Jeg trodde det var i orden.

På meldekortet kunne man krysse ja eller nei til om besøk i utlandet hadde hindret aktivitet med Nav.

- Jeg krysset av nei, fordi det ikke var til hinder for aktivitetene mine.

- Behandlet som en kriminell

I dommen heter det at hun i perioden 9. mai 2012 til 4. oktober 2014 «unnlot å opplyse Nav om at hun i hele/deler av perioden oppholdt seg i Danmark, og fikk som følge av dette urettmessig utbetalt til sammen kr 599 186 i arbeidsavklaringspenger, hvilket medførte tap eller fare for tap for NAV med tilsvarende beløp.»

Britt forteller at hun oppholdt seg deler av perioden i Danmark, og at hun opplevde at hun fikk klarsignal fra saksbehandler før hun dro.

- Jeg fikk ingenting skriftlig fra Nav.

Så søkte Britt om å flytte til Danmark. Da fikk hun brev med tilbakebetalingskrav, en regning på nesten 600 000 kroner, forteller hun.

En god stund seinere, mulig ett til to år seinere ifølge Britt, kom politianmeldelsen.

- Jeg ble behandlet som en kriminell. De ville ikke høre på min side av saken i det hele tatt. Jeg ble anmeldt til politiet, og truet med å bli satt i fengsel med mindre jeg sa meg skyldig. I grovt bedrageri.

- Helt vilt

Da saken gikk for retten, var datteren rundt seks måneder gammel.

- Jeg risikerte fengsel. Jeg måtte bare si at jeg var skyldig. Jeg kunne ikke gjøre annet med en nyfødt baby, sier Britt.

Dommen er en tilståelsesdom. «Siktede har avgitt en uforbeholden tilståelse i retten i dag. (...) På denne bakgrunn har retten funnet det bevist at siktede har forholdt seg som beskrevet i siktelsen, og at hun har handlet grovt uaktsomt», heter det i dommen.

Hun ble dømt til 50 dagers betinget fengsel, og slapp dermed å sone. Hun måtte derimot betale tilbake pengene til Nav.

- Nav tok fra meg arbeidsavklaringspengene, så jeg hadde ikke inntekt. De sendte brev på brev med krav om tilbakebetaling. Truet med å ta saken til namsmannen. Men jeg hadde ikke penger å ta av, sier hun.

Britt beskriver kravet som voldsomt, og forteller åpenhjertig at den økonomiske belastningen har vært tung, spesielt siden hun har barn.

- Det var helt vilt hvordan de holdt på, sier hun om presset hun opplevde, både fra politiet og Nav.

EØS-avtalen

Mandag ble det altså kjent at minst 48 personer er urettmessig dømt for trygdesvindel fordi de har tatt sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger med seg til andre europeiske land, mens minst 2400 kan ha fått urettmessige pengekrav mot seg fordi Nav feiltolket reglene.

Etter EØS-retten har man rett til å ta med trygderettigheter til andre EØS-land. EU-direktivet fra 2012 har forrang over norsk lov, der hovedregelen er at man må oppholde seg i Norge.

Britt hevder at hun henviste til EØS-avtalen flere ganger, men dette skal ha blitt oversett av Nav.

- De overså det hver gang. De gikk på det samme hele tiden, at jeg hadde oppholdt meg for mye utenlands, hevder hun.

I august flyttet hun tilbake til Norge, hovedsakelig for å forsøke å rydde opp med Nav.

- Jeg ble stoppet av politiet på grensa da jeg kjørte av båten i Langesund, med tre barn i bilen. Jeg ble tatt til siden og fikk beskjed om at jeg var etterlyst av Nav, hevder hun, og fortsetter:

- Jeg, som har vært i jevn kontakt med Nav og fortsatt mottar purringer fra dem. Jeg ringte til politiet da jeg kom til Norge for å melde meg. Jeg fikk beskjed om at det var henlagt, uten noen annen forklaring.

Det var veldig ubehagelig å bli stoppet slik, synes Britt.

KRITISK: Advokat Olav Sylte mener NAV-avsløringen kun er toppen av isfjellet. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Fortsatt sykemeldt

Konsekvensene har vært store for trebarnsmoren. Hun forteller at hun i perioder har gått på medisiner, på grunn av angst.

- Samboeren min og jeg holdt på å gå fra hverandre flere ganger på grunn av økonomien, sier hun og legger til at de kom seg igjennom det og er fortsatt sammen i dag.

- Jeg tør nesten ikke gå i postkassa lenger. Jeg er redd det skal komme flere overraskelser fra Nav.

Britt sier hun fortsatt et sykemeldt.

- Jeg kan ikke jobbe. Jeg har veldig lyst til å prøve meg, men påkjenningen fra Nav ødelegger. Jeg klarer ikke konsentrere meg om å bli frisk.

Britt håper denne feiltolkningen gjelder hennes sak.

- Alt stemmer, så det håper jeg inderlig. Jeg har ikke blitt kontaktet ennå. Saksbehandleren min har gitt meg beskjed om at dette kan gjelde meg.

- Uskyldig dømt

Advokat Maggi Rødvik representerte Britt i 2016. Advokaten forteller at hun tenkte på Britt med en gang nyhetene kom i går.

- Jeg mener at hun er en av de som er uskyldig dømt. Hun ble pålagt å betale over 659 000 kroner tilbake, i tillegg til et renteinnlegg på over 59 000, sier hun til Dagbladet.

EØS-regelverket var ikke et tema under behandlingen av Britts sak, forteller Rødvik, som tar selvkritikk for at hun selv ikke tenkte på EØS-reglene under behandlingen av saken.

- Det er en skandale. At politi og påtalemyndighet blindt har lagt til grunn hvordan Nav har tolket loven. Jeg synes det er en tragedie. Det er forferdelig for dem som er rammet uskyldig.

Tirsdag ettermiddag har advokat Rødvik vært i kontakt med Nav. Hun forteller at saken til Britt er meldt til direktoratets Spesialenhet som skal håndtere disse sakene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer