Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Britt-Marie oppdaget sin far på ikonisk fotografi

- Det må være min pappa som er på bildet, sier svenske Britt-Marie Johansson Dufwa.

SVENSKER: Det ikoniske bildet av stålarbeidere som spiser sin luftige lunsj på en stålbjelke over New York. Nå hevder den svenske kvinnen Britt-Marie Johansson Dufwa at hennes far sitter som nummer fem fra venstre på bildet. Foto:  REUTERS/Bettman/CORBIS.
SVENSKER: Det ikoniske bildet av stålarbeidere som spiser sin luftige lunsj på en stålbjelke over New York. Nå hevder den svenske kvinnen Britt-Marie Johansson Dufwa at hennes far sitter som nummer fem fra venstre på bildet. Foto: REUTERS/Bettman/CORBIS. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fotografiet «Men at Lunch» er et av historiens mest ikoniske fotografier. Bildet viser 11 stålarbeidere sittende på en stålbjelke 250 meter over bakken, mens de spiser lunsj under byggingen av Rockefeller Center i New York. 

Det har vært spekulert i hvem arbeiderne på bildet er, og tidligere er det bare noen få som har blitt identifisert. Nå kan den svenske avisa Hallands Nyheter fortelle en smått sensasjonell nyhet.

- Visst er det pappa. Jeg husker at under en skogstur på 70-tallet fortalte meg om et fantastisk bilde som ble tatt når han jobbet i en skyskraper. Det irriterer meg at jeg aldri klarte å finne ut av dette mens han levde, sier Britt-Marie Johansson Dufwa til avisa.

Farens navn var John Johansson, og han var en av et dusin unge menn fra Okome i Halland som utvandret til Amerika for å søke lykken.

Det var kusina Eivor Oldgren som oppdaget fotografiet i en annonse for noen år siden. Hun stoppet opp med bildet da hun oppdaget at en mann på bildet hadde en slående likhet til sin onkel. Hun tok med bildet til et slektstreff i 2007, og flere i familien inklusiv John Johansson datter bekreftet hennes mistanke.

- Pappa har alltid hatt et bilde av Empire State Building på pulten sin. Han fortalte meg at han hjalp til med å bygge skyskraper.
Ellers snakket vi ikke så mye om hans Amerika-opphold, men jeg skjønte at han hadde trivdes godt og likte å møte mennesker fra mange forskjellige land, sier Britt.

Både hun og hennes mann Gøran føler seg trygg: det er faktisk John Johansson, som sitter der og dingler med bena som nummer fem fra venstre på bildet.

- Ja, han var en røyker. Og min bror sa flere ganger at min far aldri var redd for høyder da han jobbet her på gården, sier Britt.

Og når en annen slektning, Gunnar Johansson i Okome, begynte å se nærmere på bildet, så mener han å gjenkjenne en annen person på bildet også.

- Han som sitter ved siden av John, det er Albin Svensson fra Välasjö, han de kalte for Julles- Albin.

Bildet stod første gang på trykk i New York Herald Tribune noen uker etter at det ble tatt 20. september i 1932.
Bildet har fascinert mange mennesker opp gjennom årene, og trolig var bildet et PR-stunt for å promotere bygningen av Rockefeller Center.

Filmskaper Seán Ó Cualáin har laget en dokumentarfilm om fotografiet, og undersøkt mye rundt hvem som er på bildet. Pat Glynn (75) og Patrick O`Shaughnessy (77) hevdet at deres irske fedre var på bildet. Cualáin oppsøkte dem, men konkluderte med at det var umulig å bevise at det virkelig var fedrene til de to som var på bildet.

Seán Ó Cualáin har ikke hørt om John Johansson eller Albin Svensson, men bekrefter at det var en del skandinaviske stålarbeidere i sving. I en e-post til Hallands Nyheter sier filmprodusenten at han vil ha kontakt med den svenske familien for å undersøke saken nærmere.

John Johansson døde i 1982 og fikk aldri se bildet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling