Brittany (29) skulle dø på lørdag. Nå har hun ombestemt seg

- Ikke det rette tidspunktet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i oktober skrev Dagbladet om amerikanske Brittany Maynard (29), som på grunn av uhelbredelig kreftsykdom planla å ende sitt liv ved assistert selvmord 1. november.

Nå har Maynard ombestemt seg. Det forteller 29-åringen, som har diagnosen glioblastom nivå fire, i en ny video.

- Ikke rette tidspunktet - Jeg gjør dette fordi jeg fortsatt har det bra. Jeg har fortsatt nok glede og energi til å le og smile med familien min, så det føles ikke som det rette tidspunktet akkurat nå. Men det vil komme, for jeg føler at jeg blir sykere. Det skjer hver uke, sier hun.

Maynard har fått stor oppmerksomhet verden over, etter at hun la ut en video hvor hun fortalte hvorfor og hvordan hun ønsket å ende livet sitt etter å ha fått kreftdiagnosen i april i år. Planen var å dø i sin egen seng med familien rundt seg, ved å ta piller som legen hennes hadde utstyrt henne med.

I dag er det bare fem amerikanske stater, Washington, Montana, Vermont, New Mexico og Oregon, som tillater aktiv dødshjelp. Brittany og ektemannen Dan flyttet fra San Francisco til sistnevnte, slik at hun, som de beskrev det, skulle få «dø med verdighet».

- Verste som kan skje Selv om hun nå har utsatt dødsdagen sin, er Maynard fortsatt fast bestemt på at hun ønsker å dø ved assistert selvmord.

- Det verste som kan skje, er at jeg venter for lenge. At sykdommen frarøver meg min selvstendighet fordi jeg prøver å få så mye jeg kan ut av de dagene jeg har, sier hun i videoen er gjort i samarbeid med Compassion & Choices, en organisasjon som kjemper for å gjøre aktiv dødshjelp lovlig i resten av USA.

Aktiv dødshjelp er totalforbudt i Norge, og er bare tillatt i noen få europeiske land: Nederland, Belgia og Luxembourg. I Sveits er det tillatt med såkalt assistert død.

Overlege i nevrologi ved Oslo universitetssykehus, Morten Horn, er én av dem som har advart mot legalisering av aktiv dødshjelp.

- Det å skulle legalisere aktiv dødshjelp er både veldig vanskelig å få til og man frykter konsekvensene av det. Det vanskelige er at hvis det skal være tillatt i noen tilfeller og forbudt i andre, så må man finne en måte å avgrense det på. Å finne ut når det er riktig og når det er feil. Den avgrensingen tror jeg er umulig å få til i praksis, sa Horn til Dagbladet da Maynard la ut sin første video.

- De fleste som blir spurt i spørreundersøkelser, ser for seg en pasient som vrir seg i uutholdelig smerte. Men det vi ser i de landene som legaliserer aktiv dødshjelp, er at det blir en vanlig måte å dø på. I Belgia har man sett tilfeller av pasienter som ikke er døende eller plaget annet enn at de ikke vil leve mer, få aktiv dødshjelp. Hadde vi hatt samme praksis som Nederland, hadde 1500 dødd av eutanasi hvert år, fortsatte han. 

- En tankevekker Horn er glad for at Maynard nå har ombestemt seg om lørdag.

- Det er veldig gledelig at Brittany Maynard nå opplever livet som fortsatt meningsfullt og verd å leve. Dette er erfaringen vår med døende pasienter - at de ofte endrer sitt syn på aktiv dødshjelp gjennom sykdomsforløpet. Det er typisk i starten av sykdommen, mens de strever med å mestre sin nye livssituasjon, at ønsket om å ta sitt liv kan dukke opp, sier han i en e-post til Dagbladet.

Overlegen uttrykker likevel bekymring over at en person så enkelt kan velge aktiv dødshjelp.

- Det tankevekkende er at aktiv dødshjelp vil tillate pasienter å ta sitt liv, med legens hjelp, slik at de ikke får gjennomgå denne tilpasningen til sykdommen, endringen av perspektiv, sier han.