Brød, sirkus og folk på legd

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Omsorg: Legd var et skammens ord. Gamle, tullinger, uartige barn og folk med andre omsorgsproblemer ble satt på legd. Det betydde at de verken hadde familie eller andre til å ta seg av dem. Dermed ble de satt ut til familier som påtok seg omsorgen. De som kunne gjøre det billigst, fikk oppgaven. Disse menneskene ble overlatt til total uverdighet. Som nasjon og sivilisasjon var vi stolte og lettet da systemet ble avskaffet.

Nå er systemet på vei inn igjen. Nå heter det anbud, ikke legd. Men det er det samme. Dagbladet hadde 7. Juli et kraftfullt oppslag om 19 år gamle Aurora som ble lagt ut på anbud som en hvilken som helst entreprise, med særs intime detaljer om hva tilbyderne måtte være forberedt på å imøtekomme. Prisen avgjorde, og hun fikk ikke plass på det dagsenteret som hun faglig sett burde være på.

Det er anbudets natur vi møter her. Det er ikke noe problem å legge en grøft, en vei eller et kraftverk ut på anbud. Da oppgis lengde, bredde og andre krav for grøfta, veien og kraftverket, og så velges det billigste når kvalitetskravene er oppfylt.

Vi kan ikke behandle menneskers omsorgsbehov på samme måte. Flere av Oslos sykehjem er ute på anbud, og flere skal det bli. Bymisjonen og Frelsesarmeen må konkurrere om å drive sine egne institusjoner. Bymisjonen mistet forleden Paulushjemmet på Grünerløkka fordi Attendo Care var billigst. Private vinner oftest fordi de kommer seg unna pensjonsrettighetene for sine ansatte. Dessuten legger de tilbudet så lavt at det går på kvaliteten løs. Derfor må byråd Sylvi Listhaug fra Frp, som har ansvaret for Oslos eldreomsorg, innrømme at de eldre ikke kan bestemme selv når de skal stå opp, legge seg eller komme seg ut en tur, og at de heller ikke får den hjelp og service de trenger for å få et verdig liv.

For å døyve sin dårlige samvittighet har byråd Listhaug nå fordelt 5 millioner til trivselstiltak ved Oslos sykehjem. Dermed kan de eldre få høre revyviser fra 40-tallet, gjenoppleve DaCapo med Vidar Lønn-Arnesen og dessuten få Sputnik på besøk. Rosinen i pølsa er julekonsert med Sølvguttene i Paulus kirke, hvis det er noen til å frakte dem.

«Gi folket brød og sirkus», sa de romerske keisere. «Så tåler de hva som helst.» Det er 2000 år siden. Nå tar Frp de romerske keiseres metode opp igjen.