Sprayboks eksploderte:

Brødre brant levende

En varm sommerdag i juni 2022 går alt galt for familien Mathiesen. På sekunder står familiens to sønner i full brann: - Jeg var i full panikk, sier traumatisert mor.

BRANNSKADER: Xander (3) og Tanner (2) ble brutalt skadd etter en brannulykke i fjor sommer. Foto: Jam Press.
BRANNSKADER: Xander (3) og Tanner (2) ble brutalt skadd etter en brannulykke i fjor sommer. Foto: Jam Press. Vis mer
Publisert

- Jeg hører fortsatt skrikene deres i hodet mitt.

Tobarnsmor Prue Mathiesen (32) har ikke sovet en hel natt siden 3. juni 2022.

Når hun lukker øynene, ser hun de to guttene sine i flammer. Hun ser hvordan huden deres «smelter» og krøller seg sammen. Hun hører de gråtkvalte strupene skrike av full hals, mens kroppene er stive av skrekk.

Sommerdagen ligger friskt i minnet. Dagen alt gikk galt. Dagen som nå er regnet som den verste i hennes liv.

Nå forteller den traumatiserte moren sin historie for å advare andre foreldre.

Barna i full brann

3. juni 2022. Sola står høyt på himmelen over Lancefield i Australia, med varmebølger vibrerende over asfalten.

Det er en varm og fin sommerdag. Familien Mathiesen bruker formiddagen til å rydde på eiendommen. De brenner noen grener fra et buskas i hagen - slik de har gjort mange ganger før.

Familiens to unggutter, Xander (3) og Tanner (2), løper i beina på mamma Prue, glade og lekne, mens pappa Adam hogger ved 150 meter unna.

Kvistene brenner godt. Guttene leker, og mamma passer på. En eske med pappsøppel blir kastet på bålet.

Så smeller det. Bålet eksploderer, og i løpet av nanosekunder står barna i full brann. Flammene klatrer oppover kroppene deres. Guttene skriker febrilsk. De lyse stemmene skjærer gjennom lufta.

Mamma Prue tar tak i sønnene sine og løper febrilsk. Pappa Adam haster like bak.

- Jeg var i full panikk. Det eneste jeg tenkte på var å få guttene mine i vann, sier mor Mathiesen til nyhetsbyrået Jam Press.

Hun forteller at hun sammen med faren fikk sønnene sine inn på badet og i dusjen.

De unge guttenes røde, såre kropper var et makabert syn, forklarer moren til Jam. Et syn hun ikke får vekk fra netthinna. Hun forteller at sønnene skrek og vred på seg. Vannet avga en brennende følelse når det traff huden deres.

- Men jeg tviholdt på dem. Jeg måtte holde de nedkjølt til nødetatene kom, sier moren videre.

Totalskadd

Mot alle odds overlevde begge ungguttene.

Det var imidlertid tre år gamle Xander som tok den verste støyten: Han ble lagt i koma umiddelbart på sykehuset, for at kroppen skulle få gro i fred. Slik lå han i to uker, skriver den australske avisa News.

HARDT SKADD: Xander måtte ligge i koma i to uker etter brannen. Foto: Gofundme.
HARDT SKADD: Xander måtte ligge i koma i to uker etter brannen. Foto: Gofundme. Vis mer

Flammene fra eksplosjonen har brent halve ansiktet til Xander. Han har også store brannskader nedover armene og i hendene. Treåringen fikk reise hjem nøyaktig en måned etter den grufulle hendelsen.

Lillebror Tanner ble også brent i ansiktet, men med mildere utfall. Han lå på sykehuset i ei uke før han fikk reise hjem.

Selv om toåringen virket tilsynelatende fin i formen fysisk sett, hadde han mange traumer:

- Det var nesten umulig å få han med i dusjen. Han var plutselig livredd for vann. I en periode begynte han å hylskrike bare han hørte noen skru på dusjen, sier mor Mathiesen til News.

I dag har imidlertid begge guttene kommet seg betraktelig. De har holdt motet oppe og tålmodigheten ved like. Selv om Xander har store skader som krever kompresjonsplagg mange timer i døgnet, er de ved godt mot, skriver avisa videre.

VED GODT MOT: Xander holder motet oppe, selv om han fortsatt må gjennom en rekke hudbehandlinger. Foto: Gofundme.
VED GODT MOT: Xander holder motet oppe, selv om han fortsatt må gjennom en rekke hudbehandlinger. Foto: Gofundme. Vis mer

Sprayboks har skylda

For foreldrene var det et mysterium hvordan et lite kvist-bål plutselig kunne eksplodere på den måten. Både far og mor fulgte jo nøye med, sier de til Jam.

Etter at brannvesenet var på ulykkesstedet og gjorde undersøkelser, kom det imidlertid fram at en sprayboks lå i pappesken som ble hivd på bålet.

Det var altså sprayboksen som utløste brannen.

Dagbladet har tidligere skrevet om hvordan drivstoffer i spraybokser kan være ekstremt farlige, og at de alltid bør behandles som farlig avfall.

For familien Mathiesen kom funnet som et sjokk. Ifølge avisa Metro vet verken mor eller far hvordan boksen kan ha havnet oppi pappsøpla.

Startet spleis

I kjølvannet av ulykken har flere i lokalsamfunnet bidratt med donasjoner til familien. I tillegg startet guttenes tante en egen spleis for Xander og Tanner.

«(..) Guttene har gjennomgått flere operasjoner. De vil trenge smertefull, omfattende hudtransplantasjon i ansikt og hender, med langvarig rehabilitering for å større deres fysiske og psykiske helse. Veien videre vil bli lang», skriver tanta.

Spleisen har i skrivende stund dratt inn 3 654 850 norske kroner, og har med dét sprengt spleisens mål, som lå på 200 000 norske kroner.

I en oppdatering har mamma Prue tatt til orde. Hun takker for alle bønner, støtte og kjærlighet, og skriver at guttene har det bra etter forholdene.

«Xander har begynt med laserterapi. Det blir mange runder i løpet av livet, men han takler det som en liten mester. Han får sykepleiere og andre pasienter til å le, og holder humøret oppe. Vi blir stadig overrasket over hvor motstandsdyktig guttene våre er», avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer