DØMT: De to brødrene som var tiltalt for forsøk til mordbrann mot Lars Vilks, ble i dag dømt til to og tre års fengsel. Foto: Bjørn Lindgren / SCANPIX
DØMT: De to brødrene som var tiltalt for forsøk til mordbrann mot Lars Vilks, ble i dag dømt til to og tre års fengsel. Foto: Bjørn Lindgren / SCANPIXVis mer

Brødre dømt etter brannattentat mot Lars Vilks

Fikk to og tre års fengsel. - Men de vil ikke endre seg. De vil være farlige når de kommer ut, sier Vilks til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Klokka 11 i dag ble brødrene Mentor Alija (21) og Mensur Alija (19) dømt til fengsel i Helsingborgs tingrett for forsøk på mordbrann, melder Expressen.

21-åringen er dømt til tre års fengsel, mens 19-åringen fikk to års fengsel for brannattentatet mot den svenske Muhammed-tegneren Lars Vilks 15. mai i år.

- Vil ikke endre seg Lars Vilks forteller at han er relativt fornøyd med dommen, men tror de to kommer til å være farlige når de slipper ut om to til tre år.

- Jeg synes det var en grei dom. Det er vanskelig å si om de burde hatt strengere straff, men jeg tror ikke de uansett påvirkes av straffen. Dette er fundamentalister som følger sine egne regler, sier Vilks til Dagbladet.

- Jeg tror de også vil være farlige når de kommer ut. Innstillingen til hele saken viser at de forakter svensk rettssystem og meg. De er besatte av dette, sier han.

- Islams verste fiende Under rettssaken har de to tydelig vist sin avsky mot kunstneren, ifølge Expressen:

- Han er en idiot, sa Mensur Alija.

- Han er islams verste fiende akkurat nå, sa Mentor Alija.

Lars Vilks sier han alltid må frykte angrep fra fundamentalister, og at han trolig må leve med det livet ut.

- Mitt navn sirkulerer jo rundt blant fundamentalister innen islam. Jeg må alltid være forberedt, men jeg har blitt vant til det og føler ingen angst. Jeg må ta realistiske vurderinger om hvor det kan være farlig for meg å være, og er forberedt på å leve med dette resten av livet, sier han.

Bedre sikkerhet Han forteller at han har fått en sikkerhetsoppgradering, men kan ikke utdype hva det i detalj går ut på.

- Men blant annet huset mitt er sikret på en helt annen måte.

Lars Vilks til Dagbladet etter angrepet:
- Jeg er ikke redd. Jeg er mer motivert

BRANNATTENTAT: - Jeg er ikke redd. Jeg er motivert, sa Lars Vilks samme dag som det ble kjent at noen hadde forsøkt å brenne ned hjemmet hans. Foto: SCANPIX/Bjorn Lindgren
BRANNATTENTAT: - Jeg er ikke redd. Jeg er motivert, sa Lars Vilks samme dag som det ble kjent at noen hadde forsøkt å brenne ned hjemmet hans. Foto: SCANPIX/Bjorn Lindgren Vis mer

Mennene skal ha knust ei rute i Vilks hjem, sprutet inn brannfarlig veske og tent på. Kunsteren var ikke hjemme da det skjedde.

De to dømte skal hele tiden ha nektet for å stå bak - til tross for bevisene som finnes mot dem. Blant annet ble to brannskadde jakker funnet på stedet, i tillegg til at Vilks selv kunne melde på si blogg at han fant en «ganske vakker kniv» utenfor et knust vindu.

Nøkkel, førerkort og bankkort funnet I jakkene ble det funnet en nøkkel som passet til den ene brorens bosted, i tillegg til førerkort og bankkort som kan knyttes til broren. Da politiet gikk gjennom Mentor Elijas datamaskin fant de også logget mange artikler om Vilks, i tillegg til at datamaskinen også hadde blitt brukt til å søke på Vilks adresse.

- Det var en vanskelig bevissituasjon og derfor ingen overraskelse at det ble domfellelse. Jeg er egentlig ikke skuffet siden aktor ikke ba om fire år, men heller ikke fornøyd, sier 19-åringens forsvarer, Lennart Nilsson, til Aftonbladet.

- Vi skal se på dommerens begrunnelse, før vi bestemmer oss for om dommen skal ankes eller ikke. Men det er ikke helt usannsynlig, sier han.

Bakgrunnen for angrepet er trolig at han i 2007 tegnet den islamske profeten Muhammed som en såkalt «rondellhund» (se faktaboks).

Dagbladet kommer med mer.