BYGGER PROFITT: I en årrekke har produksjonen av Jamax-stillasene vært en gullkantet forretning for brødrene Espenes og Knut-Jarle Aspenes. Foto: Alutec.
BYGGER PROFITT: I en årrekke har produksjonen av Jamax-stillasene vært en gullkantet forretning for brødrene Espenes og Knut-Jarle Aspenes. Foto: Alutec.Vis mer

Brødre har cashet inn 208 mill. på stillaser

- Det er ikke noe hokuspokus, sier Espen Aspenes, som sammen med broren har bygget opp en gullkantet stillasproduksjon.

(Finansavisen): – Det er ikke noe hokuspokus, sier Espen Aspenes, som sammen med broren har bygget opp en gullkantet stillasproduksjon.

I 1986 startet brødrene Espen og Knut-Jarle Aspenes selskapet Alutec. I Os i Hordaland, rundt en halvtimes kjøring fra Bergen, driver de produksjon og salg av stillaser til byggebransjen, under navnet Jamax.

I dag har de rundt 12.000 kunder spredt rundt om i Norge, og i fjor nådde omsetningen ny all-time high, da den bikket 130 millioner kroner.

– 2017 var alt i alt et veldig godt år, med høy aktivitet. Men på slutten av året merket vi at det roet seg noe som følge av bremsen i boligmarkedet, særlig på Østlandet. Kundene ble litt mer forsiktige og usikkerheten rundt utviklingen i boligmarkedet fikk nok noen til å skyve på investeringer, sier Espen Aspenes, som også er daglig leder i selskapet.

Men etter tre måneder på rad med oppgang i bruktboligprisene i 2018, merker Aspenes at usikkerheten har sluppet taket igjen.

– Det virker som det har sklidd forbi nå og vi er tilbake til normalen. Så langt ligger vi foran fjoråret når det gjelder omsetning. I tillegg har den kalde vinteren forsinket noen prosjekter. Nå venter vi at det vil komme en ketchupeffekt, sier han.

Samtidig som omsetningen nådde nytt rekordnivå i fjor, falt lønnsomheten noe for brødrene som er vant til å levere gullkantede marginer år etter år.

Med et resultat før skatt på 37,2 millioner kroner, endte resultatmarginen på 28 prosent i 2017. Det er ned fra 36 prosent året før.

Og gjennom de tre foregående årene leverte stillasbrødrene resultatmarginer på henholdsvis 36, 50 og 45 prosent.

– Vi er selvfølgelig veldig fornøyd med resultatet også i fjor, men det er noen ting som drar kostnadene opp. Vi har foretatt endel investeringer knyttet til fornyelse av produksjonsutstyr, og endringer i varelageret har også påvirket resultatet noe.

Summerer man resultatet før skatt gjennom de fem siste årene, har de to brødrene tjent 208 millioner kroner.

– Det er ikke noe hokuspokus. Nøkkelen har vært at vi har kontroll på hele verdikjeden, fra innkjøp til produksjon og salg. Det er så enkelt som det.

Deres forretningsidé er å satse kun på salg av stillasene, ikke utleie.

Andre økonominyheter:

Hegnar: Er marerittet over? Long eller short i Oslo Børs? De 15 dyreste byene å kjøpe leilighet i Norden