Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brødre i røyken

Tobakksgiganten Philip Morris arbeidet hardt for å få norske politikere til å droppe nye tobakksrestriksjoner. Brødrene Per og Dag Danielsen ble brukt som PR-konsulenter og sørget blant annet for å påvirke den såkalt folkelige protestaksjonen, Røykringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge var av spesiell interesse for tobakksindustrien fordi landet var tidlig ute med lovgivning på området. Allerede i 1975 kom forbudet mot tobakksreklame og påbudet om å merke tobakksprodukter med advarsel om helsefaren. 13 år seinere kom røykeloven.

Industrien fryktet at lovgivningen her i landet raskt skulle spre seg til resten av verden. Philip Morris finansierte derfor flere forskningsprosjekter for å få vitenskapelige bevis for at passiv røyking ikke var farlig. Som Dagbladet skrev i går, ble også et forskningsprosjekt ved Universitetet i Trondheim finansiert av Philip Morris.

Men i tillegg var det viktig å påvirke holdningene hos myndigheter og vanlige folk. I Norge brukte Philip Morris både egne folk, og et konsulentfirma som rapporterte om utviklingen her i landet og drev PR- og lobbyvirksomhet for selskapet. Valget falt på Consultas der advokat Per Danielsen og informasjonsrådgiver, seinere stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet, Dag Danielsen, var kontaktpersoner.

«Folkelig protest»

I arkivene til Philip Morris har Dagbladet funnet flere dokumenter som viser at den folkelige protestaksjonen, Røykringen, ikke var så fullt folkelig som det kunne se ut til. Consultas så nemlig raskt at dette var en mulighet for påvirkning.I et brev til Philip Morris' Stockholms-kontor i august 1989, foreslår Consultas at tobakksprodusenten hjelper til med å lage et høringsuttalelse fra Røykringen til det foreslåtte forbudet mot nye tobakksprodukter.

Det er åpenbart at de lyktes med sine planer:

«Under ledelse av David Rowland og Charles Lister er det utarbeidet en kravliste for røykernes rettighetsgruppe, Røykringen. Gruppen planlegger å holde en pressekonferanse onsdag 6. september,» står det i en rapport til Philip Morris' hovedkvarter i Sveits fra 1989.

Mannen som var med på å utarbeide kravene, advokaten Charles Lister, jobbet for Philip Morris og fungerte blant annet som mellommann mellom Philip Morris og den norske forskeren, Odd G. Nilsen, som Dagbladet skrev om i går.

- Danielsen hjalp

Røykringens tidligere leder, Per Frankplads, tilbakeviser imidlertid at Philip Morris sto bak Røykringens høringsuttalelser:

- De gjorde ikke det. Vi var i samtaler med dem og prøvde å få økonomisk støtte av dem, uten å få det. Men Dag Danielsen hjalp en del til.

Selv ber Dag Danielsen om forståelse for at han ikke husker så mye av dette arbeidet. Men han bekrefter at han selv gikk inn i styret i Røykringen etter hvert. Røykringens synspunkter ble dessuten flere ganger gjengitt i norske medier.

Press mot politikere

Men både for Philip Morris og resten av tobakksindustrien var det minst like viktig å påvirke norske politikere og organisasjoner. Som eksempel kan nevnes de framstøtene de gjorde i begynnelsen av september 1989 som følge av forslaget om å forby import og produksjon av nye tobakksprodukter.

3. og 4. september kontakter Dag Danielsen Frp-formann Carl I. Hagen, og overleverer et notat til ham om de nye lovforslagene.

«Han vil, hvis han får den rette anledningen, bruke dette i en debatt på norsk TV i kveld som nok et eksempel på hemmelige forsøk på å vedta nye lover,» står det i en intern Philip Morris-rapport.

På samme tid hadde Høyres sosialpolitiske talskvinne, Anne Lise Høegh, møte med tidligere direktør i Tiedemanns tobakksfabrikk, Tor Seim. Ifølge Philip Morris' rapport ville hun videreformidle informasjonen til sine partikolleger.

Kontaktet mange

Samtidig ble både konkurransetilsynet, Sosial- og helsedepartementet, den amerikanske ambassaden i Oslo, det svenske utenriksdepartementet og NHO kontaktet av tobakksindustrien. Philip Morris vurderte dessuten å sende brev til GATT og EFTA for å undersøke om det foreslåtte forbudet var en diskriminering av internasjonale selskaper. Kopier av brevene skulle i så fall sendes til norske myndigheter, for å signalisere at problemstillingen var mye mer omfattende enn de trodde.

Til tross for innsatsen, tapte tobakksprodusentene kampen. Forbudet mot nye tobakksprodukter ble vedtatt 13. oktober 1989.

- Uproblematisk

Fremskrittspartiets formann, Carl I. Hagen, bekrefter overfor Dagbladet at han har hatt mye kontakt med Dag Danielsen og Røykringen gjennom tida. Han har også vært klar over at Danielsen hadde oppdrag for tobakksindustrien.

- Det synes jeg er helt uproblematisk. Vi har vært mye enige. De ga oss ikke mange argumenter, for det trengte vi ikke. Men det kan være vi fikk en del fakta av dem, sier Hagen.

Også stortingsrepresentant Annelise Høegh bekrefter at hun har hatt kontakt med tobakksindustrien.

- Jeg husker at vi hadde noen møter med dem. Vi kan gjerne blir informert, men lar oss ikke bruke av noen. Vi var imot røykeloven da den kom, men det skyldtes at vi tror mer på frivillighet enn tvangslover, sier Høegh og legger til at hun ikke har vært i kontakt med Consultas:

- Kjøpte medierådgivere snakker jeg nødig med. Folk må klare å framføre sin sak selv.

<B>KONTAKTPERSONER:</B> Phillip Morris brukte både egne folk og et konsulentfirma til å drive PR- og lobbyvirksomhet for selskapet i Norge. Valget falt på Consultas der advokat Per Danielsen (bildet), og informasjonsrådgiver, senere stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet, Dag Danielsen (bildet under), var kontaktpersoner.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media