Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brødre rammet av samme kreftsykdom

De tre små guttene på fem år, tre år og sju måneder har fått samme diagnose.

SYKE: De tre brødrene Caison, Tristen og Carter har alle arvet den sjeldne krefttypen som rammer synet fra sin mor. Hun hadde selv kreften som barn, men trodde aldri at hun skulle gi sykdommen videre til alle de tre barna. Video: HLN/CNN Vis mer

Ingen av dem er større enn fem år, men alle tre er diagnostisert med den samme krefttypen.

Aaron og Angie Rush har tre gutter - Tristen på fem år, Caison på tre og Carter på bare sju måneder, og de har alle fått diagnosen retinoblastom.

- Det var et sjokk og en overraskelse. Og det er til tider svært heftig å håndtere, men de er en velsignelse, sier amerikanske Angie Rush til CNN.

Moren ble selv rammet av krefttypen som barn.

Fire tilfeller årlig

Retinoblastoma er en øyekreft som begynner i netthinnen og rammer ofte små barn, ifølge NHI.

I Norge oppstår det rundt fire nye tilfeller årlig. Kreft kan forekomme i ett eller begge øyne, og er den vanligste formen for øyekreft hos barn.

Symptomer på tilstanden er at barnets syn svekkes, og at det skjeler. Oftest blir tilstanden oppdaget ved at man ser at øynene er hvite sentralt i pupillen.

Om lag 40 prosent av dem som får kreftformen er arvelig disponert, og sykdommen opptrer oftest i familier som har opplevd retinoblastom hos et annet familiemedlem tidligere.

Mora Angie Rush, som selv var rammet av krefttypen som barn, sier at hun var klar over at det var en risiko på 50 prosent for at barna kunne få det samme.

TRYGG FAVN: Storebror Tristen er vant til behandlinger på sykehus, og er nok god å ha for lille Carter som nylig startet med behandlinger. Foto: Privat / GoFundMe
TRYGG FAVN: Storebror Tristen er vant til behandlinger på sykehus, og er nok god å ha for lille Carter som nylig startet med behandlinger. Foto: Privat / GoFundMe Vis mer

Men hun sier at hun aldri hadde trodd at den skulle ramme dem så hardt.

Kostbar behandling

Den eldste sønnen, Tristen, var fire uker gammel, da han fikk konstatert den sjeldne barnekrefttypen. Caison fikk allerede diagnosen ved fødselen, og den yngste, Carter, ble født kreftfri, men legene oppdaget svulster i øynene hans, da han var seks måneder gammel.

Behandlingene koster ifølge mora mye, selv med helseforsikring.

Derfor har familien flyttet inn hos andre familiemedlemmer og har også opprettet en innsamling på GoFundMe for å få hjelp til å finansiere de tre små guttenes kamp mot kreften, skriver CNN.

Moren forteller at den yngste sønnen, Carter, så vidt er i gang med behandlingene sine, og at det går bra med Tristen og Caison.

- De har ikke hatt noen nye svulster på veldig lenge. Vi går jevnlig til kontroller og legene følger nøye med på dem, forteller hun.

Forbedret diagnostikk og behandling har gitt bedret prognose, og sjansen for overlevelse er 98 prosent hos barn i Norge.